"Știu să-mi aleg meseria!". Târg de meserii pentru absolvenții de gimnaziu, la Casa de Cultură Constanța

971

Articole de la același autor

Liceu teoretic sau liceu profesional? Elevii de clasa a VIII-a și chiar și cei de a VII-a sunt așteptați, astăzi și mâine, la Casa de Cultură din Constanța la Târgul de meserii. Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța cu scopul de a le arăta viitorilor absolvenți de gimnaziu ce meserii au șansa de a învăța din clasa a IX-a și ce viitor pot să-și construiască încă de pe acum.


Ediția de primăvară "Știu să-mi aleg meseria!" are ca actori principali unitățile școlare cu oferte de pregătire pentru învățământul profesional si învățământul profesional dual. "Târgul se adresează elevilor din ultimele clase de gimnaziu, precum și părinților acestora, care pot beneficia, și cu această ocazie, de cunoașterea obiectivă a resurselor personale ale copiilor lor, a intereselor sau aptitudinilor acestora. Elementul de noutate al acestei ediții este prezența elevilor din învățământul primar care, cu ajutorul profesorilor care le îndrumă pașii, vor face cunoscute vizitatorilor primele rezultate ale activităților de orientare profesională, menite să valorifice întregul demers al consilierii unui elev pentru o carieră de succes pe tot parcursul școlarizării lui", explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Cristina Ivan.
Târgul se desfășoară simultan, în Constanța și în localitățile Medgidia, Cobadin, Crucea, Cogealac și Mangalia.


Ofertă bogată
Astăzi și mâine, între orele 11 și 18, cele 36 de unități școlare cu învățământ profesional și dual, împreună cu operatorii economici parteneri, își vor expune oferta de formare. În premieră, anul acesta, sunt la dispoziția absolvenților de clasa a VIII-a, șase clase de învățământ profesional dual, prin care agenții economici din județ pun umărul la școlarizarea viitorilor lor angajați.
Planul de școlarizare pentru clasa a IX-a, anul școlar 2019 - 2020, cuprinde 75 de clase de liceu - filieră teoretică, 66 de clase de liceu - filieră tehnologică și 59 de clase de școală profesională, plus două clase de învățământ special, față de 44 de clase propuse în 2018. Cu sprijinul și implicarea autorităților locale, a Instituției Prefectului Constanța, a reprezentanților CJRAE (Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională), a Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, elevii și părinții vor putea beneficia de informații complete, specifice unei consilieri de calitate, referitoare la toate calificările profesionale din oferta educațională constănțeană.


Inspectorul școlar general al ISJ Constanța, prof. Gabriela Bucovală, îi încurajează pe părinți și pe elevi să aleagă una din clasele școlilor profesionale, unde pot învăța o meserie și se pot descurca în viață. "Copiii, dar și părinții, trebuie să știe că, la finalul celor trei ani de școală profesională au o meserie, și își și pot continua studiile dacă doresc. Nu îi oprește nimeni să ajungă și în învățământul superior. Viitorul nu se construiește pe o bucată de hârtie. O diplomă nu îmi asigură mie viitorul. Principalul avantaj al învățământului profesional este profesionalizarea la locul de muncă, pentru că fac practică foarte multă în cei trei ani. Efectiv, în momentul în care ei își finalizează aceste studii, efectiv știu să facă ceva. Apoi, în-afară de bursa profesională de 200 de lei asigurată de la stat, fiecare agent economic contribuie cu o bursă în cuantum cel puțin la fel. În plus, agentul economic îi poate sprijini cu orice consideră de cuviință: echipament, masă, transport, fiecare cum consideră și eu sper ca agenții economici să înțeleagă că trebuie să existe un început", susține șeful ISJ Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Februarie 2019
Stire din Cultură-Educație : "Insomniacii" poposesc la Constanța
Pagina a fost generata in 0.4503 secunde