Tezaur monetar din epoca romană timpurie, la Muzeul de Istorie

223
Tezaur monetar din epoca romană timpurie, la Muzeul de Istorie - exponatesursastiintapentrutoti-1591280077.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) vă invită să descoperiți frumoasele piese din patrimoniu.

Pentru săptămâna aceasta, vă sugerăm ca, atunci când treceți pragul instituției, să admirați și amfora romană de tip sac, utilizată în transportul uleiului de măsline (sec. III - IV d. Hr.). Aflată într-o stare foarte bună de conservare, amfora a fost descoperită în timpul unor prospecțiuni submarine la marginea platoului continental în largul Mării Negre, la adâncimea de 126 m.

Specialiștii muzeului spun că acest tip de amforă reprezintă o raritate pentru zona litoralului vest-pontic, foarte puține exemplare fiind descoperite până în prezent în formă întreagă.

De asemenea, când ajungeți acolo, nu omiteți nici tezaurul monetar roman descoperit în satul Casicea.

"Tezaurul, păstrat inițial într-un vas (cană) datând din epoca romană timpurie, este format din 149 de denari romani republicani și imperiali (sec. III î. Hr. - I d. Hr.). Îngroparea acestui tezaur, ca și a altor asemenea descoperiri din Dobrogea, pare a putea fi pusă pe seama raidurilor populațiilor nord-dunărene (ulterior expediției lui Tiberius M. F. Plautius Silvanus Aelianus desfășurată în vara anului 62 d. Hr. sau nu mult după aceea), evenimente petrecute în a doua jumătate a secolului I d. Hr., cu precădere în anii dinastiei Flaviilor", au explicat reprezentanții MINAC. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4706 secunde