Testamentul lui Avram Iancu a fost donat statului

153
Testamentul lui Avram Iancu a fost donat statului - testamentulluiavramiancuafostdon-1446909449.jpg

Articole recomandate

La mai bine de 160 de ani de când a fost redactat, testamentul lui Avram Iancu a intrat în posesia Bibliotecii Centrale Universitare "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca. Donația a fost făcută de familia Rațiu, cea care a deținut până acum documentul. Testamentul care înnobiliează colecția bibliotecii va fi expus într-o sală special amenajată, transmite Digi24.ro.



Toți cei care vor ajunge la Biblioteca Cluj Napoca pot citi, de acum încolo, testamentul lui Avram Iancu. În documentul scris pe 20 Decembrie 1850, revoluționarul pașoptist și-a lăsat toată averea în folosul națiunii, pentru ajutor la înființarea unei academii de drept. Urmând crezul marelui om politic, membrii familiei Rațiu au decis să doneze documentul instituției de cultură fără niciun fel de pretenții.

Documentul inestimabil a fost predat bibliotecii de către familia Rațiu. Indrei Rațiu, fiul Ioan Rațiu a declarat: "Nu cunosc valoarea financiară. Valoarea simbolică, morală, istorică, emoțională mi se pare mult mai importantă."

Testamentul a fost înmânat chiar de către Avram Iancu părintelui Basiliu Rațiu de la Episcopia Greco-Catolică din Blaj. Documentul a fost transmis din generație în generație până a ajuns în posesia lui Ion Rațiu.

Mihai Bănică, prieten al familiei Rațiu confirmă : "Dorința domnului Rațiu era clară. Testamentul să fie ori la Cluj, ori la Turda!"

Starea documentului este bună, așa că în curând poate fi studiat și de vizitatori. Directorul Bibliotecii Centrale Universitare, Doru Radosav, se angajează că va păstra testamentul în condiții bune: "el va fi păstrat în sala cea mai reprezentativă și cea mai frumoasă de la noi, se numește Sala Colecțiilor Speciale. În condiții de securitate spunem noi rezonabile, în condiții de microclimat rezonabile".



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 07 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Repere dobrogene", la Muzeul  Marinei Române
Pagina a fost generata in 1.4773 secunde