Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța, jumătate de secol pe scenă

1497

Articole de la același autor

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța a participat, recent, la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru copii și Tineret din Turcia, desfășurat la Alaçati. Actorii au prezentat spectacolul "Magia circului", pentru care au obținut premiul special al Fundației TOBAV, fiind foarte apreciați de public: "Publicul a fost foarte dornic să vadă acest tip de spectacole, pentru că în Turcia nu putem vorbi despre o tradiție a teatrului de păpuși", a spus Vasile Gherghilescu, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret Constanța.
La festival au mai participat trupe din Rusia, Belgia și Turcia, care au prezentat cele mai diferite forme de spectacol pentru copii. Piesa "Magia circului" a fost regizată de Vasile Gherghilescu și de Aneta Forna-Christu, din distribuția piesei făcând parte actorii: Daniel Minciună, Daniela Manolache, Rovena Paraschivoi, Ion Ciolan, Claudia Zaharia, Lucian Zaharia, Tiberiu Roșu și Rodica Parase.
Teatrul pentru Copii și Tineret, cu o istorie de 52 de ani de activitate, este locul unde s-au pus în scenă piese dramatizate după basme și povestiri de largă circulație în literatura universală: "Motanul încălțat", "Scufița Roșie", "Albă ca Zăpada" și din literatura română: "Punguța cu doi bani", "Fram - Ursul Polar" sau "Sânziana și Pepelea". Teatrul de Păpuși a susținut numeroase spectacole în cadrul unor turnee, festivaluri naționale și internaționale din Croația, Franța, Italia, Polonia, Rusia, Ungaria și Turcia, obținând 54 de premii, colaborând cu regizori precum Horia Davidescu, Margareta Niculescu, Mircea Suciu, Monica Teodorescu, Aurel Anchidim și cu scenografi precum Antonio Albici, Irina Borovski, Oana Botez, Mircea Nicolau și Dan Sechelarie.
Actorii care joacă în cele 20 de spectacole aflate în repertoriul teatrului sunt Aneta Forna Christu, Daniel Minciună, Rovena Paraschivoi, Daniela Manolache, Lucian Zaharia, Tiberiu Roșu, Cladiu Zaharia, Ion Ciolan, Adrian Bădilă, Alina Niță, Magda Nicola și Florina Bulgaru.
Bazele teatrului s-au pus în vara anului 1956, când regizorul Claudiu Cristescu și scenografa Lucia Cristescu au venit în Constanța și, alături de amatorii care alcătuiseră formația Casei de Cultură a Sindicatelor, dar și cu alți doritori de a juca pe scenă, au instituit trupa teatrului de păpuși. Actorii repetau în incinta Teatrului Dramatic și, pe parcurs, s-a trecut la amenajarea sălii de spectacol în foaierul din balconul clădirii. "Peștișorul de aur", de Pușkin, a reprezentat spectacolul inaugural, completat cu o piesă originală intitulată "Prima lecție".
Stagiunea de toamnă a Teatrului pentru Copii și Tineret se va deschide cu premiera spectacolului de animație intitulat "Vise", realizat de Mihai Constantin Ranin, urmat de piesa "Sinbad Marinarul", în regia lui Cristian Pepino.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5431 secunde