Teatrul de Stat Constanța, nominalizat la premiile Uniter, după mai bine de două decenii

240
Teatrul de Stat Constanța, nominalizat la premiile Uniter, după mai bine de două decenii - uniterileanaploscaru9-1622224350.jpg

Articole de la același autor

Eforturile Teatrului de Stat Constanța (TSC) de a deveni o instituţie de cultură de prin rang dau roade. De curând, a primit două nominalizări la premiile Uniter, după 24 de ani, premiantele fiind regizoarea Diana Mititelu și actrița Cătălina Mihai. Alături de acestea, veterana Ileana Ploscaru a primit premiul pentru întreaga sa activitate.

Potrivit reprezentanţilor TSC, regizoarea Diana Mititelu a fost nominalizată la secțiunea Debut, pentru regia spectacolului „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, care a avut premiera pe scena Teatrului de Stat Constanța în 29 februarie 2020. Spectacolul a fost selectat și va participa anul acesta la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Actrița Cătălina Mihai a fost nominalizată la secțiunea Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul Speed din spectacolul „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, care a avut premiera în 5 septembrie 2020.

„Un alt motiv de bucurie este că anul acesta, Premiul Senatului Uniter pentru întreaga activitate acordat pentru o actriță merge la Ileana Ploscaru. Alături de ea vor mai fi premiați pentru întreaga activitate actorul Marcel Iureș, regizorul Alexandru Darie (post-mortem), scenografa Geta Medinschi, iar pentru activitate critică și istorie teatrală va fi premiat Ion Parhon”, au precizat aceştia.

2021 este anul în care Ileana Ploscaru a împlinit 90 de ani de viață, 70 de ani de la primul său rol, pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope de Vega, în regia lui Ion Dinescu, și se împlinesc 60 de ani de la debutul pe scena Teatrului de Stat Constanța. Acesta a avut loc în spectacolul „Zări necuprinse” de Nikolai Virta, în regia lui Constantin Dinischiotu.

De asemenea, anul 2021 este un an aniversar pentru Teatrul de Stat Constanța, pentru că la 2 mai 2021 s-au împlinit 70 de ani de la înființare.

Precizăm că precedentele nominalizări (și premii) ale teatrului constănțean au fost în 1997, pentru spectacolul „Penthesilea” de Mioara Cremene & H. Von Kleist. La acel moment, Cătălina Buzoianu a fost nominalizată și a primit premiul pentru regie, iar pentru costumele din același spectacol, Velica Panduru a primit premiul de debut în scenografie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2774 secunde