Teatru în perimetru antic, la Histria

771
2

Printre ruinele cetății Histria, ieri, proaspătul ministru al Culturii, Puiu Hașotti, și-a luat angajamentul susținerii proiectului "Teatru antic la Histria". Obiectiv cu care acesta rezonează, fiind un plan care ar revitaliza turismul cultural, dar și pentru că este legat de Histria, locul în care și-a început cariera de arheolog.

Proiectul are la bază o idee cu largă răspândire în Europa și nu numai - de a produce într-un spațiu de cultură, inedit, și evenimente culturale, astfel oferind ceva în plus turiștilor.
"Acest obiectiv poate deveni unul dintre cele mai atractive locuri pentru turiști", a afirmat deputatul liberal Gheorghe Dragomir, prezent la eveniment.
Teatrul antic va fi amplasat la circa 400 de metri înainte de intrarea în Cetatea Histria, pe un teren pe care Primăria Istria l-a dat în grija Ministerului Culturii, tocmai în acest scop, în urmă cu câțiva ani. Cu un număr minim de 800 de locuri pe o întindere de aproximativ 4500 de metri pătrați, costurile estimate numai pentru construcția teatrului se ridică la 1.200.000 de euro.
Acesta este unul din motivele pentru care era nevoie de binecuvântarea ministrului Culturii, care, de altfel a și dat-o. "E un gest simbolic, ca ministru al Culturii, să vin aici la Histria", a început Puiu Hașotti. "Și ca arheolog, și ca unul care a călcat de mult pe aceste meleaguri, chiar de la începutul carierei. E un gest simbolic și în calitate de constănțean. Este un gest simbolic și pentru că aceasta este prima deplasare în teritoriu pe care o fac în noua calitate: în Constanța, Istria, Cetatea Histria", a subliniat acesta importanța pe care o acordă proiectului și datorită trecutului care-l leagă de aceste locuri.
"De aceea, din bugetul de anul viitor dorim să începem să finanțăm proiectul unui amfiteatru antic", a punctat ministrul și, întorcându-se spre deputatul Gheorghe Dragomir, i-a amintit să trimită proiectul la minister să se poată face demersurile pentru începerea plăților.
"Ca ministru al Culturii, cred că prioritatea este restaurarea și conservarea monumentelor istorice" a continuat politicianul.

"Turismul cultural trebuie dinamizat"
Însă, la întrebările ziariștilor prezenți legate de alte monumente istorice care strigă restaurarea, de exemplu Cazinoul din Constanța, ministrul Hașotti nu a putut răspunde decât cu observația că acea clădire este în grija Ministerului Turismului. "De asemenea, cred că turismul cultural trebuie dinamizat", a revenit fostul senator la motivul adunării, considerând că acest proiect va avea toate atuurile pentru a mări afluxul de turiști în zonă: "Se vor juca piese de teatru susținute de trupe recunoscute… și de ce nu și operă? Poate vom vedea și «Aida» aici, ceva care să se asorteze cu ambientul antic pe care-l avem", a continuat înflăcărat ministrul, asigurând publicul că "suprafața respectivă va fi descărcată întâi de sarcină arheologică".
În afara teatrului antic, în noul complex muzeal ce se va crea, cetatea va avea și rol de decor pentru proiecții și diverse jocuri - ca tirul cu arcul, sau activități cu iz de epocă, destinate în special copiilor, după cum a creionat Dragoș Paiu, unul din arhitecții Groove Hours, firma proiectantă.
Costurile realizării întregului proiect (cu teatru, utilități, facilități pentru vizitatori și promovare) sunt estimate la 1.700.000 euro, iar inițiatorii proiectului speră să-l finalizeze în cel mult patru ani.



Comentează știrea

Radu
2 iulie 2012
ce frumos

ce proiect minunat...mult succes..asa da...

arion
3 iulie 2012
bani aruncati

Minunat și....inutil, bani aruncați pe fereastra! Practic vorbind - cine va bate atata drum pana acolo pentru o piesa de teatru in the middle of nowhere ?? Ati fost vreodată la cetatea Histria ?! O pereche plictisita care ba rupe,ba nu rupe bilete de acces,10-20 de vizitatori in zilele bune... Si ai intr-adevar ce vedea, ruinele si muzeul sunt interesante, chiar fascinante, dar distanta si pozitionarea fata de civilizatie si de drumurile principale, sint o problema majora... Domnul Puiu ori e foarte utopic si naiv, ori are de platit niste polite sponsorilor care au adus USL la ciolanul guvernarii! De se va face acest proiect, e interesant de vazut cine-s proiectantii si constructorii, mai ales ca vorbim de bani de la buget aici, usor de praduit!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4834 secunde