Taxele nejustificate ale universităților, dezbătute de studenți

135
Taxele nejustificate ale universităților, dezbătute de studenți - taxelenejustificate-1440522616.jpg

Articole de la același autor

La Vama Veche, a avut loc Tabăra de vară organizată, gratuit, de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), prilej cu care peste 50 de studenți din mediile defavorizate au dezbătut problemele cu care se confruntă în sistemul de învățământ superior. Ei au subliniat din nou problema cuantumurilor prea mici ale burselor sociale, care nu acoperă costurile lunare de cazare și masă ale unui student. De asemenea, au vorbit despre multitudinea de taxe percepute de universități, situații ce duc la creșterea abandonului școlar, precum și lipsa facili-tăților din universități pentru persoanele cu dizabilități și incapacitatea acestora de adaptare la nevoile unor astfel de persoane. În anul 2014, rata abandonului universitar în România era, în medie, de 40%, conform datelor primite de ANOSR de la universități.

Taxele de școlarizare pentru același program de studiu diferă foarte mult de la o universitate la alta și nu sunt justificate de costurile pe care le presupune organizarea și desfășurarea activităților specializării respective, fiind mai degrabă influențate de prestigiul și imaginea pe care o are universitatea și cererea care există pentru programul respectiv. Nici taxele de cazare nu au dat înapoi, dimpotrivă, au crescut constant, deși subvenția pentru cămine a fost mai mare în ultimii ani.

În plus, universitățile din România percep și multe alte taxe nejustificate, care îngreunează parcursul academic al studenților, precum taxele pentru înscriere, confirmare, eliberare adeverințe sau acces la bibliotecă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7759 secunde