Taxe de admitere la facultate. Ce decizie au luat universitățile din Constanța

906
Taxe de admitere la facultate. Ce decizie au luat universitățile din Constanța - taxeuniversitatisursamountainhei-1592321451.jpg

Articole de la același autor

Tinerii care vor să fie studenți la universitățile constănțene vor achita, ca și în anii trecuți, taxe de admitere, precizează reprezentanții instituțiilor de învățământ superior de la malul mării.

Dacă, pentru alte universități din țară, anul 2020 va fi primul an fără taxe de admitere, miile de viitori studenți care vor accede pentru un loc la facultățile din Constanța nu vor scăpa fără să plătească.

Referitor la decizia altor universități din țară, rectorul Universității "Ovidius" din Constanța (UOC), prof. univ. dr. Sorin Rugină, ne-a declarat că, cel puțin deocamdată, la Constanța s-au păstrat taxele de admitere și înmatriculare.

"Vom avea un consiliu de administrație și voi propune să le eliminăm pe cele de înmatriculare, dar încă nu este o chestiune sigură", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. univ. dr. Sorin Rugină.

Ca urmare, Universitatea "Ovidius" își așteaptă viitorii studenți la sesiunea de vară, în perioada 6 - 25 iulie, pentru programele de licență, și în perioada 8 - 25 iulie, pentru programele de masterat. În aceste intervale vor avea loc înscrierile, ierarhizarea candidaților, afișarea rezultatelor și înmatricularea pentru toate domeniile de studii, în funcție de calendarul fiecărei facultăți, cu excepția facultăților cu programe în domeniul sănătății.

La Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie, admiterea va avea loc în perioada 6 iulie - 8 august. În acest interval, vor avea loc înscrierile, susținerea probelor de concurs, afișarea rezultatelor și înmatricularea, în funcție de calendarul propriu.

În premieră, la toate cele 16 facultăți ale UOC, înscrierea la admitere se va realiza exclusiv online. Precizăm că, în această admitere, cei care doresc să urmeze cursuri la UOC, indiferent de ciclul de studii, pot beneficia, de locuri bugetate, după cum urmează: studii de licență - 1.350 de locuri, studii de masterat - 650 de locuri, studii de doctorat - 20 de locuri.

Totodată, în acest an, în 13 facultăți ale UOC, admiterea va fi prin concurs de dosare, în funcție de criteriile de selecție specifice fiecărui program de studii și se va desfășura online. La Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie, probele scrise de admitere se vor desfășura în aulele universității, în regim față în față, respectând cu strictețe și responsabilitate normele de siguranță în contextul pandemiei.

Studenții vor plăti și la UMC, și la Academia Navală

La Universitatea Maritimă Constanța (UMC), rectorul Violeta Ciucur a precizat că taxa de înscriere la examenul de admitere este de 150 de lei și se va achita, la fel ca și în anii anteriori.

"Taxa a fost votată în ședința de Senat, în care s-a hotărât și menținerea taxelor de studii la toate programele de studii licență și master", a subliniat prof. univ. dr. Violeta Ciucur. Referitor la admitere, rectorul a declarat că procesul de admitere va avea loc în data de 16 iulie și constă într-un concurs de dosare. Media de admitere va fi una ponderată: 85% media de la examenul de bacalaureat și 15% nota de la disciplina matematică, din cadrul aceluiași examen. Numărul de locuri este identic cu cel din anii trecuți, 1.245.

Taxele de admitere, în valoare de 150 de lei, rămân valabile și la Academia Navală "Mircea cel Bătrân". Absolvenții care vor alege această instituție de învățământ au la dispoziție 315 locuri la studiile de licență, pentru Secția civilă și 119 locuri pentru Secția militară. Ca urmare a situației impuse de pandemia de Covid-19, anul acesta, admiterea la Secția civilă se va organiza exclusiv în sistem online, începând cu data de 6 iulie, departajarea viitorilor studenți urmând să se realizeze în baza mediilor obținute la examenul de bacalaureat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8771 secunde