Taxa de înscriere la Bacalaureat 2021 pentru candidații din promoțiile anterioare, majorată la 367 lei

2763
Taxa de înscriere la Bacalaureat 2021 pentru candidații din promoțiile anterioare, majorată la 367 lei - fondtaxamajorata-1622483085.jpg
Săptămâna trecută, candidații la examenul național de Bacalaureat 2021 au completat documentele-tip de înscriere, urmând ca până la finele acestei săptămâni să fie depuse la secretariatele unităților de învățământ unde sunt înmatriculați. Comisiile de bacalaureat din aceste unități vor încărca informațiile cuprinse în cererile de înscriere în aplicația BACALAUREAT 2021, vor tipări tabelul de înscriere generat de aplicație și vor asigura semnarea acestuia, conform procedurii transmise de Comisia Națională de Bacalaureat 2021 din cadrul Ministerului Educației, al cărui președinte este secretar de stat Sorin Ion.

Conform statisticii anterioare, respectiv de la simularea națională petrecută la finele lunii martie, în județul Constanța ar urma să se prezinte la examen peste 4.000 de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a, cărora li se alătură candidați din seriile anterioare. Anul trecut, s-au prezentat 1.243 de candidați, rata de promovare a acestora fiind de 23,17%.

Reamintim că, potrivit metodologiei, candidații au dreptul să susțină examenul de Bacalaureat fără taxă de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiționate de achitarea unei taxe, care se stabilește anual de către Ministerul Educației.

Candidații care au participat, dar nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunile organizate începând cu anul 2003 pot solicita recunoașterea unora dintre probele promovate anterior.

Conform adresei 29330 transmise inspectoratelor școlare județene pe 27 mai, de Ministerul Educației, candidații din promoții anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori examenul de Bacalaureat și care se prezintă la toate probele examenului de Bacalaureat achită suma de 367 lei. Anul trecut taxa a fost de 354 lei, după ce în 2018 fusese de 280 lei.

În celelalte cazuri, stabilirea sumei de plată pentru candidații din promoțiile anterioare care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori examenul de Bacalaureat se face diferențiat, în funcție de numărul probelor pe care le susține candidatul, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare examinării fiecărui candidat.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța, conform declarației prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a menținut taxa de anul trecut, și anume de 100 lei/probă, la fel și IȘJ Dolj, în timp ce IȘJ Sibiu a stabilit 60 lei/probă.

Conform informațiilor de pe site-ul IȘJ Constanța etapele pe care le au de parcurs candidații care provin din seriile anterioare sau din alte județe sunt următoarele:

1. Completarea unei cereri tip (în anexă) la Biroul Registratură al Inspectoratului Școlar Județean Constanța (str. Mihai Eminescu nr. 11) și anexarea la aceasta a următoarelor documente:

a. foaia matricolă (în original);

b. carte de identitate (copie);

c. certificat naștere (copie);

d. certificat căsătorie (copie);

e. adeverință de la unitatea de învățământ absolvită cu sesiunile susținute și probele promovate (în original).

2. Comisia Județeană de Bacalaureat (CJB) va aronda candidații la centrele de examen, în funcție de specializare/profil. Candidații vor fi anunțați telefonic în vederea ridicării documentelor eliberate de CJB.

3. Dosarul primit de la CJB va fi depus de către fiecare candidat la centrul de examen unde a fost arondat, însoțit de alte documente specifice (comunicate de către unitatea de învățământ desemnată centru de examen), în vederea încheierii înscrierii.

Pentru optima desfășurare a acestei proceduri, menționăm că toate etapele precizate mai sus se vor desfășura în perioada 31 mai- 4 iunie 2021. Cu excepția zilei de astăzi, când este închis, programul Biroului de Registratură este: luni- joi, interval orar 9.00- 11.30, 14.00-15.30; vineri, interval orar 9.00-11.30.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9291 secunde