Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Legende și tradiții

288
Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Legende și tradiții - taiereacapuluiioanbotezatorul-1440665238.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă, 29 august, începând cu ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea "Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul" (Lipnița) care își serbează hramul. Slujba va fi urmată de parastasul pentru Arhiepiscopul Lucian Florea, la 11 ani de la trecerea la cele veșnice.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează momentul muceniciei sale. Aceasta este pusă în legătură cu înfierarea păcatelor în care trăiau Irod Antipa și Irodiada, soția fratelui său. Sf. Ioan a fost întemnițat în castelul din Maherus, iar la balul oferit de ziua de naștere a lui Irod, acesta i-a spus Irodiadei că îi va da fiicei tot ce va cere, până la jumătate din împărăție, dacă va dansa. Salomeea, fiica, a încântat publicul și, sfătuită de mama sa, i-a cerut capul Sfântului Ioan pe o tipsie. Nevrând să-și încalce jurământul, Irod a împlinit întocmai dorința fetei.

Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul – Lipnița datează din noiembrie 2004 și este situată pe drumul național Constanța – Ostrov (DN3), între mănăstirile "Sfântul Apostol Andrei" și Dervent. Noua mănăstire a pornit de la un simplu grajd, donat de Stelian Danciu, în care a fost amenajat un paraclis și un corp de chilii. În octombrie 2005 a început construirea casei monahale pe pământul donat de Primăria comunei Lipnița, iar în ziua de 29 august 2006 a fost pusă piatra de temelie a bisericii cu hramurile Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) și Sfântul Mucenic Dasie (20 noiembrie). Tot atunci au fost sfințite două clopote donate mănăstirii de către Elena Simuloiu.

Pe data de 6 iulie 2006, Mitropolitul de Silistra (Bulgaria), Ilarion, a dăruit așezământului monahal dobrogean o părticică din moaștele Sfântului Mucenic Dasie. Sfântul Mucenic Dasie este un martir dobrogean trăitor în secolele III-IV, care a primit cununa muceniciei în ziua de 20 noiembrie 304.

În ziua de 29 august 2009 a fost sfințit paraclisul de la demisolul bisericii, închinat "Sfântului Mucenic Dasie". Paraclisul este placat cu piatră și împodobit cu pictură bizantină, reprezentând sfinți dobrogeni și scene din viața Sfântului Mucenic Dasie.

Biserica mănăstirii a fost construită între anii 2006 și 2014 (sfințită pe 24 august), după planurile arhitectului Ion Bârlădeanu și ale inginerului Gheorghe Oprea, pictată de către pictorii Adrian Botea, Elena Chertif și Florin Iacob. Arhitectura bisericii este o îmbinare între stilul bizantin și tradițional dobrogean, fiind construită sub formă de cruce și acoperită cu olane.

În cadrul așezământului funcționează un atelier de croitorie și broderie bisericească în care maicile confecționează veșminte preoțești și pentru biserici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.1517 secunde