Festivalul de Cântec și Dans Popular Mamaia 2011

Super-recitaluri, cu maeștrii Zamfir și Fărcaș

807

Prima seară de concurs a Festivalului de Cântec și Dans Popular Mamaia a umplut sala Teatrului de Vară. Concurenții au primit aplauze pe măsură, iar maeștrii populari au fost primiți cu dragoste și respect din partea publicului.

Arta populară încă este iubită de constănțeni. Tineri și bătrâni s-au prezentat la festival să cunoască viitorul folclorului românesc și să se bucure de spectacolul oferit de maeștrii Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcaș și invitații lor.
În prima seară, și-au prezentat repertoriile 15 concurenți, dintre care patru de la Secțiunea Soliști Instrumentiști.
Soliștii vocali din prima seară sunt Paul Daniel Ananie, Anuța Mădălina Arghiroi, Ana-Maria Aurora Născiuțiu, Raluca Burcea, Mădălina Sânziana Candrea, Dănuț Ciofrac, Elena Cristiana Soreanu, Ioan Corneliu Olteanu, Giorgiana Păduraru, Marian Magheru, Ion Miță.
La Secțiunea Soliști Instrumentiști, au cântat Mirel Chialda, la clarinet, George Chitu, la nai, Mariana Maximiuc, la cobză, și Marian Magheru, la fluier.
Regiunea Dobrogei a fost reprezentată încă din prima seară de singurul participant din zonă de altfel, George Chitu, care a interpretat la nai o piesă din repertoriul lui Gheorghe Zamfir.
Participanții au cântat câte două piese, dintre care doina a fost probă de bază. Cealaltă piesă, care a pus în valoare mișcarea pe scenă și comunicarea cu publicul, a fost la alegere: sârbă, horă sau joc de suită.
Un alt criteriu după care juriul a măsurat prestația concurenților a fost frumusețea și autenticitatea costumului popular.
Criteriile de jurizare au constat în calitatea vocii și a interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor și ținuta scenică.

Atmosfera s-a mai încins o dată cu apariția pe scenă a lui Dumitru Fărcaș, care și-a justificat prezența la festival astfel: "Am ținut neapărat să particip la emoția acestor tineri și la bucuria celor care vor duce, mâine, muzica populară mai departe".
Pe scena Teatrului de Vară, au susținut recital Gheorghe Turda, Angela Buciu, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Nicoleta Beca, Mircea Ardeleanu, cu susținerea Orchestrei Radiodifuziunii Române și Ansamblului Folcloric "Perinița" al Centrului Cultural Ploiești.
Seara a fost încheiată de maestrul Gheorghe Zamfir, care a dat festivalu-lui sclipirea necesară unei manifes-tării culturale de mare amploare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Septembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Scandal la Liceul "Călinescu"
Pagina a fost generata in 0.2638 secunde