Elevii cer modificarea planurilor de învățământ pentru liceu

"Sunt o relicvă a unui sistem învechit!"

919
5

Articole de la același autor

Consiliul Național al Elevilor a lansat campania "Educația, siguranță națională", prin care solicită o modificare concretă a planurilor-cadru și respinge cele trei variante propuse de Ministerul Educației Naționale în parteneriat cu Institutul de Științe ale Educației. În acest sens, reprezentanții elevilor au inițiat o petiție și, în decursul ultimelor două săptămâni, numărul semnatarilor acesteia a crescut la peste 20.000.

"Se discută în spațiul public despre reforma planurilor-cadru pentru învățământul liceal, însă, cu dezamăgire, constatăm faptul că aceasta există mai mult la nivel declarativ, întrucât propunerile lansate sunt la fel de rigide și monotone ca cele în vigoare. Ne așteptam ca, după 15 ani, variantele supuse dezbaterilor să aducă o serie de elemente de noutate sistemului, pentru ca acesta să se alinieze cu practicile din țări europene care stau semnificativ mai bine decât noi în termeni statistici", precizează reprezentanții Consiliului Național al Elevilor.

Mai multe materii opționale

Aceștia solicită prioritizarea etapelor dezvoltării curriculumului, astfel încât elaborarea planurilor-cadru să pornească de la profilul absolventului, planul de învățământ să fie conceput astfel încât să favorizeze anumite ieșiri din sistem, astfel încât, fie că alege învățământ superior, fie piața muncii sau altă alternativă, elevul să aibă anumite competențe "pentru viață".

De asemenea, din punctul lor de vedere, este necesară o prioritizare a disciplinelor studiate, o focalizare mai intensă asupra particularităților elevilor, cu transferul accentului de pe școală pe elev, prin transformarea curriculumului la decizia școlii în curriculum la decizia elevului din oferta școlii. Ei mai propun să se studieze în grupe formate dintr-un număr minim de aproximativ 15 elevi, pentru organizarea materiilor la decizia școlii în curriculum la decizia elevilor din oferta școlii.

În acest context, în opinia reprezentanților Consiliului Județean al Elevilor, este necesară o plajă mai largă a posibilelor materii "opționale", cum ar fi educație pentru sănătate, educație juridică, limba română, oratorie, gândire critică etc. Nu în ultimul rând, aceștia solicită transparență în procesul de definitivare a planurilor-cadru.

Vor ca elevul să fie pus înaintea școlii

"Nevoile elevilor sunt de actualitate și corelate la cerințele secolului curent, spre deosebire de aceste planuri-cadru, o relicvă a unui sistem ce, în loc să faciliteze individualizarea parcursului elevului, își propune să îi uniformizeze printr-o mult prea limitată posibilitate de a alege ce studiază. Una dintre cauzele de îngrijorare este modul eronat de fundamentare a planurilor cadru, care nu respectă succesiunea firească a unui proces care să contribuie la facilitare într-o măsură semnificativă a deprinderii celor opt componente cheie regăsite în profilul absolventului", precizează cei de la Consiliul Național al Elevilor.

În urma consultării cu structurile partenere, mai multe organizații și-au oferit deja susținerea în solicitările enunțate. Este vorba despre Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți - Învățământ preuniversitar, Uniunea Liceenilor Maghiari și Cercetașii României. 

Comentează știrea

Cornel
2 martie 2018
Inv

La liceele bune nu vezi, de exemplu, opționale la engleza. Profesorii au suficiente ore și preferă să câștige în plus din meditații. Ne-am rugat de profa de la clasă și...nimic. o meditație înseamnă 70 lei pe oră. O oră la școală... Spune că jumătate din 70...

Cristian
2 martie 2018
Înainte să vorbim despre ...

... ce anume ar trebui să se studieze în liceu, ce-ar fi să fie reintrodus examenul de admitere în liceu ? Și să nu mai intre decât cei care obțin minim 5 ? Sunt pline liceele de analfabeți.

Ioana
2 martie 2018
Pe bune?!

70 de lei pe ora?! Unde asta? Poate 70 lei ședința de 2 ore.

Anghel
2 martie 2018
Scoala

70 ora. Asa este. Ca doar nu face nimeni cu un singur elev. Doi elevi ori 70 lei sedinta inseamna 140 lei. Rezulta 70 lei ora.

Ioana
2 martie 2018
Cine ii încurajează?

Va înșelați, copilul meu face la limba engleza individual cu o doamna profesoara de liceu teoretic. O admir ca prefera calitatea ci nu cantitatea. Cine ii încurajează sa facă cu mai mulți? Nu tot dvs care acceptați aceasta situație? Sa fim serioși! Ați fost de fata sa vedeți ce meditație e aceea cu 2 sau mai mulți? Va dați banii degeaba!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5052 secunde