Studenții, adaptați la noile cerințe. "Este posibil să mergem pe un sistem de rotire a participanților la cursuri"

540
Studenții, adaptați la noile cerințe.

Articole de la același autor

În scurt timp, atât unitățile de învățământ preuniversitar, cât și cele din cadrul învățământului universitar își vor redeschide porțile. Deocamdată, se lucrează la tot felul de scenarii hibrid de reluare a cursurilor din toamnă, care presupune prezența fizică a elevilor și studenților, dar și predarea online.

Dacă pentru elevi am prezentat, deja, ce scenarii ar putea fi adoptate din septembrie, de data aceasta, vom face publice posibilele metode de lucru cu studenții, care nu au doar cursuri la facultate, ci și seminarii și laboratoare la care au obligația de a merge.

Cert este că, la nivelul județului Constanța, vom avea în bănci mii de tineri, care speră ca scenariile implementate să includă, mai ales întoarcerea la modalitatea clasică de predare. De ce? Pentru că, deși sistemul de învățare online le-a permis asimilarea de noi cunoștințe, ei spun că nu se compară cu mersul la facultate. "Este adevărat, am reușit să acumulez informații, dar tot mai bine era când mergeam zi de zi la cursuri. Sperăm ca din octombrie să facem doar o parte dintre cursuri online, dar la cele mai importante să ne putem prezenta fizic la facultate", ne-a mărturisit Elena M., studentă în anul II, la Litere. Părerea îi este împărtășită și de alți colegi.

Ce spune, însă, conducerea Universității "Ovidius" din Constanța (UOC) referitor la anul de învățământ 2020-2021? "Ne-am gândit la niște scenarii și am început să ne pregătim. Indiferent de modul în care va debuta noul an universitar, noi va trebui să ne pregătim sălile, în caz că studenții vor putea reintra la cursuri și să ne adaptăm programele de studiu. Nu pot spune, însă, nimic concret, pentru că, nu avem normele de la Ministerul Educației. Le așteptăm. Abia după aceea, vom lua niște decizii concrete, iar acest lucru se va întâmpla după data de 1 septembrie. Tot atunci se vor face orarele și vom dota amfiteatrele cu tehnologie audio-video performantă, pentru că, și dacă vom ține cursurile online sau nu, cadrele didactice vor fi nevoite să fie prezente la sediu. Profesorii nu vor mai preda de acasă. Toți își vor ține cursurile de la facultate. În plus, vom putea avea în săli câțiva studenți. De exemplu, dacă o aulă are în jur de 100 de locuri, am putea aduce 10-20 tineri, care să asiste, iar restul să fie conectați online. Oricum, este posibil să mergem pe un sistem de rotire al studenților participanți la cursuri", a declarat pentru "Cuget Liber", rectorul UOC, conf. univ. dr. Dan Iliescu.

Vor fi folosite toate spațiile

Totul va depinde, și de numărul de studenți pe care îl are o facultate, pentru că, în timp ce unele facultăți au, să spunem, 40 de studenți, sunt altele care au 120 pe serie, cum este Medicina. Totodată, se caută surse de finanțare, pentru că toate aceste pregătiri presupun niște costuri, și, în plus, trebuie asigurate măsurile necesare și pentru angajați, nu doar pentru studenți.

Pentru a evita îmbolnăvirile, toată lumea va avea la dispoziție niște circuite cât se poate de clare, pe unde se va intra și pe unde se va ieși. "Repet, însă, acestea sunt niște demersuri anticipative, așteptăm directivele de la minister. Mai mult decât atât, nu vom mai ține cont că anumite săli sunt în campusul de la Medicină și că acolo intrau, până acum, doar cei de la Medicină. Dacă vor exista ferestre în orar, spațiile vor fi folosite de alte facultăți", a adăugat rectorul.

La Universitatea Maritimă Constanța (UMC), rectorul instituției, prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur susține că scenariul votat în Senat este unul hibrid. Ca urmare, cursurile și seminariile se vor susține în regim online, iar laboratoarele cu orar specific, pentru grupe mici, de maxim zece studenți, cu circuite unice, cu două săli de laborator pe hol și cu toate măsurile specifice pentru evitarea îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Astfel, peste tot vor fi amplasate măști, dezinfectanți, aparate UV în săli etc. De asemenea, în cămine vor fi cazați studenții care vin la laboratoare, fix în perioada laboratoarelor, aceștia urmând a fi cazați câte unul în cameră.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4839 secunde