Știință și artă. Oamenii care dau viață "bijuteriilor" de patrimoniu

387
1

Articole de la același autor

Conservarea și restaurarea pieselor de patrimoniu și repunerea lor în circuitul muzeal este asigurată, la Muzeul de Artă Populară

din Constanța, de o mână de specialiști care îmbină știința cu arta. De sute de ore de muncă au nevoie aceste piese pentru a ajunge sub privirile consumatorilor de artă.

Directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru, a declarat, pentru "Cuget Liber", că, după luni și luni de muncă, obiectele de patrimoniu de o valoare inestimabilă, restaurate de specialiști, sunt aduse în fața publicului. În sălile de expoziție, dar mai ales în depozitul muzeului, se găsesc mii de obiecte de ceramică, icoane pe lemn și sticlă, piese de mobilier pictat, obiecte gospodărești din lemn, metal și sticlă, fotografii, obiecte textile, cojoace, bijuterii și porturi populare, toate reprezentând avuția acestui muzeu unic în România, de cuprindere națională. Păstrarea acestor obiecte în circuitul muzeal, readucerea lor în fața publicului și transmiterea generațiilor viitoare depind de o mână de oameni. Este vorba de Aurica Apostu, trezorier, Alina Prian, conservator, Ivona Ionel, restaurator, și Aurelia Cionga restaurator.

Specialiștii care lucrează în laboratorul de conservare-restaurare sunt niște persoane pregătite în restaurarea icoanelor pe lemn și sticlă, a lemnului policrom, a ceramicii, a obiectelor textile, dar și a obiectelor din piele sau blană. Cu toții sunt experți restauratori și investigatori biologici sau chimiști, care lucrează în echipă, pentru că numai așa obiectelor de patrimoniu li se poate da o nouă viață.

Directorul Muzeului de Artă Populară a subliniat că, atunci când intri în labora-toarele de restaurare, te simți ca atunci când intri într-o sală de operații: "Acești oameni poartă halate albe, se lucrează cu lupe, soluții și solvenți, pensule mici, eprubete. Mediul este aproape steril".

O misiune foarte importantă

Dar cum ajung aceste obiecte în muzeu, pentru că nu toate obiectele sunt descoperite de etnografi. Diferite instituții din țară sau persoane fizice își prezintă oferta muzeului, în momentul în care moștenesc sau descoperă întâmplător în casa de la țară vreun obiect care ar putea fi de interes datorită vechimii lui. Atunci, intră în legătură cu specialiștii muzeului și îl vând. Specialiștilor muzeului le revine sarcina de a reda strălucirea tuturor acestor obiecte vechi și valoroase.

Maria Magiru spune că obiecte prețioase sunt multe la Muzeul de Artă Populară din Constanța. Amintim doar câteva: scoarțele datate din 1870, icoanele pe lemn din anul 1750 și icoanele pe sticlă din 1800.

"În spatele fiecărei piese stă o muncă colosală! Normele de conservare se respectă cu strictețe. Nicio sală nu are lumină naturală tocmai pentru a nu afecta lucrările expuse. Vernisajul unei expoziții înseamnă luni întregi de pregătire; de exemplu, cu trei patru luni înainte, sunt pregătite piesele (sunt curățate, spălate, tratate), iar la pregătirea unei expoziții lucrează deopotrivă trezorierul, conservatorii, restauratorii, muzeografii, iar lista nu se oprește aici. În depozit, conservatorii analizează zilnic starea de conservare a cel puțin 25-30 de piese. Este o muncă continuă! Mai mult, după intrarea acestora în patrimoniul muzeului, obiectele intră într-o perioadă de carantină de cel puțin 6-7 luni. După ce piesele sunt verificate din punct de vedere al conservării, de existența microorganismelor, care eventual ar exista, sunt introduse conform normelor speciale pentru textile, în depozi-tele muzeului", a precizat Maria Magiru.

v v v

În prezent, echipa de specialiști lucrează la o colecție de textile, sosită din localitatea Ineu (Arad). Este o activitate complexă, unde trebuie respectate reguli, tehnici și norme extrem de precise, o muncă grea și migăloasă, apreciată la final de publicul consumator de artă. 

Comentează știrea

Marta
25 septembrie 2015
oferta!

Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat, acum, de colaboratori din toate localitatile tarii, pentru o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna. Atentie, cerem seriozitate maxima! Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4604 secunde