Statutul ,"Cercului Studențesc Constănțean" din 1919

320
Statutul ,

Articole recomandate

La niciun an de la încheierea Primului Război Mondial, care a avut efecte dezastruoase și pentru locuitorii Constanței, în special în timpul ocupației germano-bulgare din 1916-1918, studențimea urbei noastre avea să elaboreze și să aprobe un nou statut al "Cercului Studențesc Constănțean", înlocuindu-l pe cel votat în decembrie 1915.


"Art.1. Se înființează de către studenții constănțeni "Cercul Studențesc Constănțean" cu începere de la 1 septembrie 1918; durata acestui cerc nu se limitează
Art. 2. Cercul are de scop: a) Creiarea unei solidarități între studenți, b) Împrăștierea culturei naționale în popor, c) Ajutorarea reciprocă
Art. 3. Mijloacele ce se vor întrebuința sunt: Ședințele. Școli de adulți, șezători la țară, serbări culturale la oraș. Cotizații.
Art. 4. Pot face parte activă din cerc, de drept studentele și studenții români din Constanța ai oricărei Facultăți sau Școală specială superioară din țară și din străinătate. Pentru cei străini e nevoe de votul majorității membrilor cercului.
Art. 5. Membrii Cercului sunt de două categorii și anume: Membrii activi acei ce îndeplinesc prevederile art. 4. Membrii onorifici aleși de adunarea plenară a Cercului dintre persoanele cari nu îndeplinesc prevederile art. 4. dar [ca]ri se interesează de bunul mers al Cercului sau cari iau servicii însemnate.
Art. 6. Membrii activi plătesc cotizație lunară de doi lei.
Art. 7. Cercul este condus de un comitet compus din șapte membrii după cum urmează:
Un Președinte cu atribuțiunile următoare: prezidează ședințele Cercului, ia dispozițiuni urgente, convoacă ședințele Cercului anunțând și ordinea de zi.
Un vice-președinte care suplinește pe președinte în lipsa acesestuia având toate atribuțiunile lui.
Un Casier care încasează și plătește cu luare de chitanță în numele Cercului și după avizul președintelui. El ține registrul de venituri și cheltuieli.
Un Secretar-General care păstrează actele cercului în afară de cele ce privesc casieria, contrasemnează pe președinte și îl secondează în aducerea la îndeplinire a hotărârilor Comitetului.
Un bibliotecar cu atribuțiunile obișnuite. 
Doi cenzori cari controlează lunar gestiunea financiară a Comitetului.
Art. 8. Comitetul prin președintele său convoacă ședințele Cercului când crede necesar sau când cel puțin cinci din membrii Cercului o cer; întreține relații în numele Cercului; ia hotărâri cu majoritate de voturi (jumătate plus unul din numărul membrilor prezenți).
Art. 9. Comitetul se alege de adunarea Cercului pe termen de un an. El poate fi desărcinat de adunarea plenară a Cercului.
Art. 10. Cercul ia hotărâri prin vot secret cu majoritate de 2/3 din numărul membrilor prezenți.
Art. 11. Prezentul statut în afară de art. 2, Scopul Cercului, se poate modifica în prima ședință plenară a anului sau amplifica în ședințele ordinare.
Art. 12. Adițional Acest statut înlocuește statutul Cercului votat în Decembrie 1915.
Acest statut a fost votat de "Cercul Studențesc Constănțean" în ședința de la 12 iunie 1919 cu unanimitate de voturi.
Președinte,
Horia P. Grigoresc Secretar-General Traian Ulpiu I. Berberianu".
(Virgil Coman - D.J.A.N. Constanța, fond Primăria Constanța, dosar 17/1919, f. 66-67)


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0581 secunde