Stagii de practică în străinătate pentru elevii Liceului "Hurmuzescu"

409

Articole de la același autor

28 de elevi ai Liceului Tehnologic "Dragomir Hurmuzescu" au avut ocazia să facă stagii de practică în domeniul pentru care se pregătesc, la unități de învățământ din străinătate. În anul școlar 2017-2018, Liceul Tehnologic "Dragomir Hurmuzescu" Medgidia a derulat un proiect de mobilitate transnațională, ce s-a adresat unui grup țintă format din 28 de elevi de liceu și școală profesională. 


Scopul proiectului a fost dobândirea de competențe profesionale practice de către elevi, în calificările profesionale mecanic auto, tehnician de telecomunicații și tehnician în instalații electrice, astfel încât să devină competitivi pe piața europeană a muncii și să fie pregătiți eficient pentru tranziția de la școală la viața activă. 


"Obiectivul principal a fost asigurarea de noi alternative pentru instruirea  practică, pentru a avea posibilități crescute de adaptare la cerințele pieței muncii prin pregătirea profesională de calitate, specifică noilor tehnologii în permanentă schimbare", precizează prof. Georgeta Prică, coordonatorul proiectului.


Mobilitatea elevilor din cadrul proiectului a fost organizată în două etape, în Portugalia, în luna martie, și în Spania, în luna mai. În cadrul celei de-a doua etape, au participat la mobilitatea din Granada-Spania, 10 elevi de la domeniul electronică - automatizări, calificarea Tehnician de telecomunicații și opt elevi de la domeniul mecanic, calificarea Mecanic auto. Stagiul de formare a fost realizat în parteneriat cu organizația de primire Mep Europrojects Granada și companiile partenere de practică. 
Pregătirea practică s-a realizat timp de trei săptămâni, la companii de profil cu un nivel tehnologic ridicat din Granada, evidențiind astfel cât de importantă este pregătirea practică în perspectiva dezvoltării dimensiunii europene a formării de competențe.


"În cadrul stagiului de formare cei 18 elevi au desfășurat zilnic activitățile prevăzute în acordul de formare, în baza căruia au fost parcurse unitățile de competență și elementele de conținut pentru modulul «Circuite electronice» și modulul CDL «Responsabilitatea la locul de muncă». În domeniul curriculum-ului, elevii noștri s-au pregătit eficient deoarece mobilitatea transnațională i-a condus în direcția creșterii nivelului de calificare, a realizării competențelor profesionale la standarde europene.


Totodată, la finalizarea studiilor, vor avea un acces mai ușor pe piața muncii și vor fi obișnuiți cu pregătirea pe tot parcursul vieții pentru adaptarea la nevoile unei economii în continuă schimbare", explică prof. Georgeta Prică. 


Calificări de viitor


Îndrumați permanent de profesorii însoțitori de specialitate, Camelia Deșliu și Daniela Ștefan, participanții la mobilitatea din Granada - Spania au realizat toate sarcinile de lucru și au obținut aprecierea tutorilor de stagiu de la locurile de muncă.


Această perioadă de plasament transnațional face parte din formarea profesională asigurată de școală în cadrul stagiilor de pregătire practică, prevăzute în planurile de învățământ. Competențele aferente unităților de competențe menționate în Standardul de Pregătire Profesională s-au dezvoltat pe perioada mobilității, astfel încât la finalul stagiului de formare școala a realizat transferul, recunoașterea acestora și includerea în calificarea obținută. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5292 secunde