Gheorghe Raftu, directorul Centrului de consiliere educațională și profesională:

"Sprijinim absolvenții de la «Ovidius »să se regăsească pe piața muncii!"

759
Un mic sondaj făcut în rândul "bobocilor", la deschiderea anului universitar, a demonstrat că aceștia au nevoie de sprijin pentru a se putea lămuri care este rostul lor pe piața muncii. 

Directorul Centrului de consiliere educațională și profesională, Gheorghe Raftu, este unul dintre acei psihologi educaționali și vocaționali dedicați formării tinerei generații.

- Cu ce gânduri ați început noul an universitar?

- Centrul de consiliere educațională și profesională din cadrul Universității "Ovidius" își propune, acum, la început de an universitar, să promoveze serviciile și către studenții din anul I, pentru a-i informa pe aceștia care este paleta noastră de servicii.

Vom încerca să ajungem mai întâi la studenții de anul I pentru ca aceștia să afle că la Centrul de consiliere pot fi identificate aptitudinile, pentru că avem sumedenie de baterii de teste, dar pot fi identificate și interesele, pentru ca în acest mod să știe foarte clar care este traseul lor de studii.

- Cum decurge o ședință de consiliere?

- În primul rând, există acel interviu de cunoaștere, când încercăm să aflăm istoricul celui care a venit la noi, încercăm să aflăm ce este cu el, care-i sunt problemele care l-au determinat să vină la consiliere. Trebuie să stabilim foarte bine relația dintre noi și el.

Consilierea în carieră are cam aceeași pași: prima dată aflăm istoricul clientului, de unde vine, ce vrea să facă, apoi care este nevoia de consiliere. Încercăm apoi să aplicăm testele care sunt necesare. Centrul are baterii de teste extraordinare, care pliază interesele pe aptitudini. Noi îi sprijinim pe cei care ni se adresează, nu le sugerăm să urmeze o specializare. Consilierul în carieră, ca și psihologul au rolul de a sprijini un client să-și urmeze un traseu profesional.

Practic, schimbarea este în el, noi doar îi acordăm acel serviciu specializat și îi oferim susținere. Dar el trebuie să fie motivat și să se schimbe. De cel care vine la consiliere depinde totul, depinde ce traseu va urma mai departe.

- Ați avut cazuri de absolvenți care constată că vor să facă altceva?

- Cum să nu. Absolventă de Arte, care a venit apoi la Centrul de consiliere și ne-a spus că parcă ar vrea altceva. Și prin identificarea aspirațiilor, a intereselor și aptitudinilor s-a ajuns la concluzia că i-ar plăcea și i-ar fi de folos să facă științele politice.

Știu un alt caz al unei absolvente de literatură, care nu avea niciun corespondent în piața muncii.

Sau absolvenți care nu s-au pliat bine pe prima specializare și au venit la o a doua specializare. Încercând să identificăm abilitățile pe care le deține, le transferăm către o altă specializare. Pentru că acesta este rolul nostru, de a-i sprijini să se regăsească pe piața muncii.

Avem workshopuri cu studenții anului III prin care îi învățăm cum să se prezinte la un interviu. În timpul facultății, ei primesc doar ABC-ul, iar din punct de vedere teoretic sunt pregătiți. Dar piața muncii este una selectivă și atunci le explicăm cum să conceapă un CV ca să știi să-ți vinzi ceea ce tu ai, cum să se prezinte la un interviu, ce trebuie să vorbești și ce nu, ce trebuie să întrebi și ce nu.

De asemenea, îi încurajăm pe studenți să abordeze voluntariatul, îndeosebi în întreprinderile unde fac practică.

- Dispuneți de o bază de date către care să-i trimiteți pe studenți?

- Universitatea are numeroase colaborări cu agențiile de ocupare a forței de muncă din Constanța, Călărași, Ialomița, practic cu agențiile din zonele de unde noi ne recrutăm studenții. Săptămânal ne furnizează o bază de date cu locuri de muncă, iar studenții trec pe la avizier și se uită. Și cu Camera de Comerț avem colaborări tocmai pentru a diversifica această paletă de locuri de muncă pe care ei urmează să le ocupe. Și toate acestea pentru că ne dorim ca, dincolo de diploma de licență, acești oameni să aplice, să pună în practică specializarea pe care ei au absolvit-o.

Ca element de noutate, Universitatea "Ovidius" este parteneră într-un proiect și se lucrează la înființarea unui Centru de consiliere pe tot parcursul vieții. Până acum monitorizam studenții până la cinci-șase ani după absolvire.

Noul obiectiv își propune ca orice absolvent al Universității "Ovidius" care are probleme sau impedimente în piața muncii să vină și să ceară sprijin calificat, pentru a se regăsi pe piața muncii. În România, piața muncii este într-o perpetuă schimbare și atunci trebuie să le oferim sprijinul să se adapteze.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Octombrie 2012
Stire din Cultură-Educație : GALERIE FOTO HOT / Ovidius Fashion Contest
Pagina a fost generata in 0.1917 secunde