Sorin Cîmpeanu: Concursurile pentru directorii de școli ar putea fi amânate din nou

Sâmbătă, 12 Iunie 2021, 15:29
494
Ministerul Educaţiei va propune, luni, Comitetului pentru Dialog Social demararea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori în şcoli după 13 septembrie, şi nu din 27 iulie, cum prevede metodologia pusă recent în dezbatere publică, a anunţat, sâmbătă, ministrul Sorin Cîmpeanu.


El a spus că numirea noilor directori ar putea avea loc în semestrul al II-lea al anului şcolar 2021-2022.
  • "Am discutat şi despre organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori la nivel naţional. Această metodologie, la nivel de proiect, se află în dezbatere începând cu data de 4 iunie, dezbatere publică ce urmează a se încheia luni, 14 iunie. (...)
  • Am primit mai multe propuneri, am încercat să identificăm numitorul comun al acestor propuneri, din partea colegilor din nord-vest, reprezentanţilor primarilor, sindicatelor şi, punând în balanţă argumentele pro şi contra, plusurile şi minusurile.
  • Luăm în considerare ideea pe care o vom prezenta luni la nivelul Comitetului pentru Dialog Social, de demarare a concursurilor pentru ocupare a posturilor de directori printr-o probă scrisă organizată nu în data de 27 iulie, ci imediat după începerea anului şcolar 2021-2022, deci după 13 septembrie", a afirmat, la Iaşi, Cîmpeanu, citat de Agerpres.
Potrivit lui Cîmpeanu, concursurile ar putea fi începute în 14 septembrie, a doua zi după începerea noului an școlar, iar proba scrisă să fie susţinută în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie. Probele de interviu s-ar putea susţine la începutul lunii decembrie, iar tot în decembrie să fie făcute numirile cu începere din semestrul al II-lea, adică din 10 ianuarie 2022.


Ministrul Educației a vorbit despre "un avantaj" de a comasa toate etapele concursului în semestrul I al anului şcolar 2021-2022 şi de a începe semestrul al II-lea cu noi directori.


El a susținut că au fost argumente în favoarea organizării concursului începând cu 27 iulie, dar "Ministerul Educaţiei este deschis şi are disponibilitate de adaptare".
  • "Au existat o serie de argumente pentru organizarea concursului cât mai grabnic, începând cu 27 iulie. Printre avantaje: am fi putut ca, atunci când am avea nevoie să numim interimarii în luna august, să putem să ne orientăm doar către aceia care au promovat examenul scris cu notă peste 7 şi mai sunt şi alte argumente care au susţinut această propunere.
  • Dar, Ministerul Educaţiei este deschis la argumente atunci când argumentele vin convergent din mai multe părţi, are disponibilitate de adaptare şi aceasta este propunerea pe care luni o vom face noi, Ministerului Educaţiei, Comitetului pentru Dialog Social", a declarat Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, se ia în calcul să fie schimbată și ponderea la probele de examen, astfel încât să conteze în nota finală - 50% examenul scris şi 50% interviul. În proiectul de metodologie există o pondere de 40% examen scris și 60% interviul.


Cîmpeanu a mai spus că a agreat şi propunerea de a exista posibilitatea de a se putea contesta şi proba de interviu, nu numai proba scrisă, precizând că se va analiza şi concluziile vor fi făcute publice.
Pagina a fost generata in 0.2461 secunde