La 74 de ani,

Soprana Aida Abagief celebrează, între prieteni, viața și arta

2838
Soprana Aida Abagief celebrează, între prieteni, viața și arta - 38b1b79b13fd40681ad145d8fd06a793.jpg
Aida Abagief, membru fondator al Facultății de Arte - Secția Interpretare Muzicală - Canto, solistă, timp de 30 de ani, a Teatrului Liric constănțean, a fost aniversată, ieri, de către colegi și discipoli, la sediul Facultății de Arte, secția Pedagogie Muzicală, din Căminul 2 al Universității "Ovidius".

Organizată de baritonul Bogdan Ocheșel, care a vrut să-și exprime, astfel, stima pentru cea care îi este mentor, la întâlnire au mai participat decanul interimar al Facultății de Arte, lect. univ. dr. Daniela Vitcu Hanțiu, conf. univ. dr. Daniel Sărăcescu și conf. univ. dr. Radu Niculescu.
Ușor dezamăgită de unii oameni, dar recunoscătoare față de cei care i-au rămas aproape, Aida Abagief și-a amintit despre momentele plăcute petrecute în teatru și în afara lui, despre elevii și studenții cărora, cu deosebită intuiție, le-a ghidat pașii spre cariere sigure în muzică.
A absolvit, în 1959, Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din București, la clasa sopranei Arta Florescu. A venit la Constanța în 1960 și, timp de 12 ani, s-a dedicat pedagogiei, predând la Liceul de Artă (în perioada 1990 - 1998) și la Universitatea "Ovidius" (1998-2002). Este distinsă cu Premiul I la Concursul Internațional de Canto de la Barcelona, 1968, cu Premiul III la Concursul Internațional de Canto din Montreal, 1970, precum și cu Meritul Cultural Clasa I, 1966. De asemenea, în 1990 a fost inclusă în "Enciclopedia cântăreților de operă din întreaga lume", editată la Capetown, precum și în lexiconul "Interpreți din România", editat de Viorel Cosma, în 1996.
"Te doare sufletul când, la un moment dat, simți că parcă ai muncit degeaba. Regreți că s-au scurs anii și că viața ți s-a dus, și totul e o uitare. Dar n-ar trebui să fie o uitare. De exemplu, despre marea artistă Arta Florescu nimeni nu mai spune nimic. Sunt artiști care au însemnat ceva pentru public, și sunt dați uitării. E păcat", susține Aida Abagief.
"Dar probabil că acesta e cursul vieții", precizează ea.
Deși profesia nu i-a permis să aibă copii, artista vede în discipolul său, Bogdan Ocheșel, un adevărat fiu. "Am ținut teatrul acesta ca pe un rucsac de sute de kilograme în spate. Am cântat 30 de ani aici, iar un cântăreț trebuie să aibă o viață de sportiv, trebuie să-și îngrijească glasul, să se antreneze înaintea unui spectacol. Pentru că ai o mare responsabilitate în fața publicului și, dacă nu te ridici la așteptările lui, mai bine renunți", consideră Aida Abagief.

Cum l-a cunoscut pe Jean Constantin
Invitând publicul pe calea amintirilor, Aida Abagief le-a împărtășit celor prezenți un moment căruia timpul nu-i poate estompa claritatea, și nici efectele - întâlnirea cu Jean Constantin: "Aveam 23 de ani când am venit în Constanța. Odată, eram în Piața Unirii, și mă oprește la un moment dat Jean, și-mi zice, în felul lui nostim: «Tu ești în teatru». Zic: «Da». «Cum te cheamă?» «Aida Abagief». «Și ce cauți în piață?», mă întreabă el. «Vreau să cumpăr ceva», zic. N-am să uit cât trăiesc - mă întreabă: «Ce vrei să cumperi?» Îi zic: «Vreau și eu niște ouă, niște salată, ridichi.» Îmi zice: «Stai aicea, că-ți aduc eu imediat.» M-am dus să văd ce face. Și el începuse să stea de vorbă cu vânzătoarea de la ouă, îi tot povestea, și în timpul ăsta lua câte un ou și îl punea în sacoșă. Mi-a făcut o plasă mare și mi-a dat-o. «Domnul Jean», i-am zis, «stați să plătesc.» Și el a zis: «Taci din gură, cui să dai bani, la ăștia care sunt plini de bani? Noi n-avem bani.»
Nu pot să vă descriu șarmul pe care îl avea. În afară de faptul că era spiritual, era de o bunătate fantastică. Dacă te vedea că aveai probleme se interesa de tine, te întreba ce se întâmplă, te ajuta. Asta era viața noastră pe atunci", își amintește Aida Abagief.
S-a născut pentru a doua oară la Constanța, teatrul constănțean fiind casa ei, așa cum îi place să spună de fiecare dată. Consideră că ma marii orașului ar trebui să meargă și la teatru, indiferent cât de ocupați ar fi: "Mă doare sufletul când văd că cei din conducerea acestui oraș nu merg la teatru", susține soprana.
Cu ocazia întâlnirii aniversare, constănțenilor (inclusiv celor din conducerea orașului) le-a fost lansată o invitație la spectacolul organizat de Asociația Opera Viva, intitulat "Anotimpul dragostei". Evenimentul va avea loc pe 4 iulie, ora 18, la Muzeul de Artă, unde vor putea fi ascultați tenorul Florin Diaconescu, alături de Mihail Varga (Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski"), Daniel Sărăcescu (Universitatea "Ovidius", Facultatea de Arte), Sabina Oprea (Colegiul Național de Arte "Regina Maria"), Mariana Colpoș (Opera Națională București) și Bogdan Ocheșel (președintele Asociației "Opera Viva"). De asemenea, îi vom putea urmări și pe actorii Diana Cheregi și Radu Niculescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Iunie 2010
Stire din Cultură-Educație : Testamentul lui Jean Constantin
Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Cultură-Educație : Trei religii, un singur Dumnezeu
Sâmbătă, 15 Mai 2010
Stire din Cultură-Educație : "De 60 de ani aștept această zi!"
Pagina a fost generata in 0.8638 secunde