Solidaritate prin artă pentru pictorul Adi Cornel

1243
Mâine, 18 septembrie, Galeria de Artă Palace va găzdui o expoziție cu vânzare desti-nată strângerii de fonduri pentru pictorul constănțean Adi Cornel, aflat în suferință în urma unei boli care îl macină de mai mult timp.
Cu un destin care nu i-a fost favorabil, artistul a trecut prin numeroase încercări care nu au făcut decât să-l întristeze, rămânând singur; însă, o familie de o rară generozitate a decis să îl îngrijească pe pictor, veghindu-i clipele de liniște, dar și de suferință. Solidara familie este cea care îi cumpără tratamentul (costisitor, de altfel) artistului. Pentru a putea face față cheltuielilor mari, familia a inițiat ideea unei expoziții cu vânzare, cu ajutorul dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța.
Nu doar cei care îl cunosc pe pictor au decis să dea o mână de ajutor colegului lor de breaslă, ci și artiști care au auzit de situația dramatică în care se află acesta. Astfel, artiștii constănțeni care vor dona lucrări proprii pentru a fi cumpărate în scop caritabil sunt: Constantin Grigoruță, Aurelian Broască, Filip Vasile, Marieta Besu, Eugenia Botezatu, Niță Manolescu, Răzvan Lipan, Felicia Grosu, Lelia Rus, Aniela Ovaniuc (fostă elevă a pictorului Adi Cornel), Gheorghe Caruțiu și Leonte Năstase. De asemenea, șapte artiști din București vor dona lucrări pentru aceeași cauză.
Adi Cornel s-a născut la 17 decembrie 1957, în Oradea, iar în 1960 s-a stabilit la Constanța. A studiat la Academia de Artă din București între 1987 și 1993, avându-i ca profesori pe Marius Cilievici și Florin Ciubotaru. A predat la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" și la Colegiul Național de Artă "Regina Maria" din Constanța, expunând la toate manifestările filialei locale a Uniunii Artiștilor Plastici: "Lucrările lui Adi Cornel sunt recognoscibile, ceea ce este foarte important. În momentul în care, văzând o lucrare, știi că ea trebuie să aparțină cu necesitate unui artist, înseamnă că el are deja o manieră personală de a-și formula stilistic viziunea artistică. El a fost deopotrivă pictor și grafician, deci a lucrat în ulei și în acuarelă. Amintesc aceste două paliere din creația lui pentru că ele sunt destul de diferite. În general, el s-a folosit de acuarelă nu ca de un element pregătitor pentru lucrarea în ulei, ci a considerat-o o lucrare în sine, bazându-se mai ales pe transparențele luminii", a spus dr. Doina Păuleanu.
Lucrările în ulei sunt, de asemenea, încărcate de expresivitate: "Dacă în materie de acuarelă, el este deosebit de atent la problemele luminii și la felul în care aceasta structurează obiectele, în materie de lucrări în ulei el nu urmărește asemenea efecte, ci probleme de materialitate a obiectelor și de individualizare a lor în funcție de cromatică și mai ales ideea unei unități de atmosferă, el fiind cu precădere peisagist. Deși, în ultima vreme, a lucrat și multe naturi moarte, având o predilecție pentru culorile calde și pentru obiectele foarte clar definite în spațiu cu volumetria lor specifică, cu elemente de compoziție prin care efectiv reușește să creeze o atmosferă și o foarte frumoasă impresie de ansamblu. Este un bun tehnician, un împătimit al culorii și iubește peisajul dobrogean, căruia i se dedică. Chiar și atunci când face natură moartă, își caută elemente expresive legate de acest spațiu. El caută să despovăreze de spectaculozitate elementele pe care le aduce în imagine. Sunt lucruri foarte simple, dar care trăiesc prin forța culorii", a mai precizat dr. Doina Păuleanu.
Cei care doresc să-l sprijine pe artist vor putea face acest lucru joi, la Galeria de Artă Palace, începând cu ora 19, când va fi vernisată expoziția de pictură și grafică "Împreună pentru Adi Cornel".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6886 secunde