"Socrate și Isus", o lectură controversată

360

Articole de la același autor

Fost director al Liceului Pedagogic din Constanța, între anii 1960-1961 și 1969-1979, prof. Horea Suciu este autorul recenziei cărții "Socrate și Isus", aparținând prof. univ. Ion Irimie, de altfel foști colegi.

"Din lectura cărților multor biblioteci cu care s-a identificat, urmare a unor influențe filozofice, psihologice și pedagogice, îl descifram pe Ion Irimie ca fiind gânditor explicit al mecanismelor noționării, judecării și raționării, ce și-a valorificat mersul său ascendent, afirmându-și posibilitățile neuronale ale creierului său", afirmă în debutul recenziei prof. Suciu.

Și continuă: "Cartea «Socrate și Isus» pune în lumină diferențele și interferențele dintre cei doi, diferențe de gând, de vorbă și de conduită cu consecințe întinse în istoria multimilenară a culturii. Noțiuni ca morală și moralitate, iertare și iubire, înțelepciune, demoni și Dumnezeu, moarte și nemurire sunt bine explicate. Din punct de vedere al judecăților și raționamentelor, sunt tot așa de bine conturate diferențele și opozițiile dintre: filozofie și religie, rațiune și credință, om și Dumnezeu, cer și pământ, trup și suflet, viață de acum și viață de apoi.

Autorul cărții a identificat cu subtilitate opiniile rațiunii (Socrate), ideile și sentimentele religioase (Isus), angajând o locomotivă ce împinge convin-gerile în acțiuni și fapte, respingând credința în icoane care plâng și vindecă, semn al unei profunde depersonalizări. Figura lui Socrate este una real-prezentă, iar a lui Isus, una magic-transfigurată.

Acesta este descifrat ca personalitate puternic credibilă, pe când evangheliștii lui Isus una puternic îndoielnică.

Pentru a se legitima cultural, Socrate nu are nevoie de niciun aport de credință, pe când Isus nu este nimic dacă nu trece prin creuzetul credinței. Fără a crede în el, Isus nu există; sau dacă există, atunci există numai și numai ca fenomen religios, numai ca întruchipare a unei religii. Fără credință în Isus ca om și Dumnezeu, nici creștinismul nu e creștinism", am mai reținut din aceeași recenzie oferită de prof. Suciu.

Cartea a văzut lumina tiparului când autorul împlinea vârsta de 85 ani și lasă un gust plăcut că dispune de resurse intelectuale pentru o nouă lucrare intuită de octogenar, intitulată "Mersul în jos".

Cartea intitulată "Socrate și Isus" se găsește în rafturile bibliotecii Universității "Ovidius" din Constanța și poate fi lecturată prin împrumut tuturor cititorilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 Decembrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte la Biblioteca Județeană
Pagina a fost generata in 1.3582 secunde