Singura biserică cu două altare

401
Singura biserică cu două altare - corbiidepiatra-1349445654.jpg

Articole de la același autor

Mănăstirea Corbii de Piatră este probabil printre cele mai cunos-cute, mai popularizate și mai vizitate, grație și legăturii cu familia Corvineștilor.


Ansamblul parțial rupestru este situat în comuna Corbi, sat Jghea-buri, județul Argeș, fiind datat din secolul al XIV-lea (1512), când a fost reînființat în perioada dom-nitorului Neagoe Basarab (1512 - 1521). Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m și lung de 14,5 m.

Însă biserica mănăstirii, săpată în stâncă (gresie), alături de care se regăsește trapeza (sala de mese a mănăstirii) despre care se afirmă că a fost folosită, de către domnitor, ca tribunal, au o vechi-me mult mai mare. Motivul este sim-plu: astfel de așezăminte săpate în piatră nu sunt caracteristice perioadei în care Biserica avea libertatea să-și practice cultul. Într-adevăr, monahii preferau locuri izolate pentru a se ruga, dar arhi-tectura acestei construcții seamă mai degrabă cu cele din Capadocia. Biserica se înrudește tipologic cu grupul de biserici rupestre din regiunea mai sus amintită, arhitectura acesteia derivând din biseri-cile sală, cu două altare, dedicate hramului dublu - caracteristică bizantină a secolului al X-lea.

De altfel, Corbii de Piatră este singura biserică din România care are două altare funcționale pe același naos. A existat supoziția că cele două altare ar fi fost con-struite pentru a servi atât cultului ortodox, cât și celui catolic. Însă aspectul lor bizantin infirmă această supoziție, împingând vechimea construcției în primul mileniu al erei creștine. Există voci între specialiști care plasează săparea acestui locaș chiar în vremea persecuțiilor împotriva creștinilor. Argumentul lor ar fi intrarea minusculă în biserică (sub 1 metru înălțime), care ar fi fost perfect adaptată acelor vremuri și ușor de camuflat. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 05 Octombrie 2012
Stire din Eveniment : "Cimitirul" de pe marginea drumului
Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Trei destinații inedite de vacanță
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : În Dardanele, plutind între Europa și Asia
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Vacanță la bunica - ofertele toamnei
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Concurs de orientare turistică la Moneasa
Pagina a fost generata in 0.5972 secunde