Simularea județeană a examenelor naționale, între bune intenții și nonșalanța elevilor

2193
Simularea județeană a examenelor naționale, între bune intenții și nonșalanța elevilor - fondsimulare-1619112319.jpg

Articole de la același autor

Ieri s-a încheiat prima simulare județeană a examenelor naționale din 2021 pentru elevii din clasele terminale, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, la trei săptămâni de la ediția națională a acelorași simulări.


Teoretic, elevii ar fi trebuit să trateze cu maximă seriozitate această nouă oportunitate de a-și testa nivelul de pregătire înaintea marii confruntări, dar ce te faci că unii s-au considerat în vacanță, alții au considerat că nu au făcut niciun progres de la recenta testare, unii părinți au considerat nerelevantă simularea județeană și lista argumentelor rămâne deschisă.

Licee tehnologice fruntașe „pe ramură”

Dacă la simularea Evaluării Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Constanța s-a făloșit cu o impresionantă proporție a prezenței elevilor la cele două probe scrise, cu candidații... majori, de la Bacalaureat, lucrurile nu au mai stat la fel.

Nu mai departe, la proba scrisă la Limba și literatura română ni s-au oferit exemple de unități care au înregistrat cel mai mare procent de participare (Liceul Tehnologic „Tomis” Constanța, Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin” Constanța și Liceul Teoretic „Traian” Constanța).

„La polul opus, liceele care au înregistrat cel mai mic procent de participare sunt: Liceul Tehnologic Carsium Hârșova, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, Liceul Tehnologic Mihai Viteazul loc. Mihai Viteazu”, se precizează în comunicatul transmis de IŞJ Constanța. (Mulțumim pentru transparență, domnule inspector școlar general, dar parcă sună a „întrecere pe ramură”, fiind vorba de un act de voință, așa cum au afirmat și directorii cu care am stat de vorbă).



„E o chestiune de voință, și nu de constrângere!”


Surprinsă de faptul că instituția pe care o conduce a fost oferită ca exemplu negativ, în condițiile în care nu au existat pârghii legale de constrângere a prezenței elevilor, prof. Carmen Chilea, directorul Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, a declarat pentru „Cuget Liber” că din cele patru clase de-a XII-a s-a prezentat, cumulat, la cele trei probe ale simulării județene cam o clasă. „Chiar nu puteam, ca profesori, să-i obligăm pe elevi să se prezinte la probe; cel mult părinții aveau această atribuție. Nici pentru noi nu a fost deloc plăcut să venim la școală, să ne mobilizăm într-un context atât de dificil și să constatăm că elevii nu au tratat cu seriozitate șansa care li s-a acordat”, a spus prof. Chilea.

Întrebat dacă în prealabil i-a consultat înscris pe elevi dacă vor participa la simularea județeană (așa cum am aflat că s-a întâmplat, spre exemplu, la Liceul Teoretic „Ovidius”), directorul Colegiului de Arte a afirmat că nici nu a pornit de la ideea că nu se vor prezenta, mai ales că ar fi fost în beneficiul lor.

Pe de altă parte, avem semnale de la părinți ai elevilor de-a XII-a de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, care spun că li s-a pus în vedere candidaților că dacă nu se vor prezenta la probele simulării județene vor primi șase absențe pe fiecare probă și riscă să fie lăsați corijenți dacă nu vor lua note peste 5. Întrebată în legătură cu aceste „somații”, prof. Iuliana Linea, directorul liceului, ne-a oferit următoarele precizări. „Spre deosebire de celelalte clase, elevii de-a XII-a se află în activitate online, în program 8-14, așa încât probele scrise ale simulării județene s-au petrecut în timpul orelor obligatorii de curs. Cine dorea să lipsească avea dreptul, conform ROFUIP, să înainteze o cerere, în limita a 20 de ore motivate, fără niciun fel de problemă. Aceleași prevederi au fost valabile și la simularea națională din luna martie. Dar în același timp ei trebuie să-și asume faptul că este în beneficiul lor toată această mobilizare, pentru că examenul din luna iunie nu va fi floare la ureche”, a mai declarat directorul Linea.


În ceea ce privește notele, același interlocutor a afirmat că este o exagerare grosolană, în condițiile în care acestea nu se trec în catalog decât la solicitarea elevului.

În loc de concluzii

Din păcate, am aflat că în preajma simulării județene a probelor scrise la Bacalaureat, directorii au primit un mesaj din partea IŞJ Constanța, prin care se incriminează o ciudată imixtiune a presei într-un demers de altfel salutar.

„Stimați colegi, avându-se în vedere că mâine începe simularea județeană a Bacalaureatului, vă rog să vă asigurați că elevii au fost înștiințați că pot participa. Există o informare din partea presei, conform căreia unii profesori le-au interzis elevilor prezența la simulare. Am convingerea că nu este așa și că ne dorim toți elevii cât mai bine pregătiți pentru examenele naționale”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.5897 secunde