Sfințirea primei biserici din Năvodari

244
Sfințirea primei biserici  din Năvodari - sfintireari3-1444403931.jpg

Articole de la același autor

"Cuvioasa Parascheva", cea mai veche biserică din Năvodari, ridicată sub amenințarea buldozerelor comuniste, va fi sfințită duminică, 11 octombrie, începând cu ora 7.45, de către ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. După sfințire, ierarhul, alături de un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie.

Parohia "Sf. Cuvioasă Parascheva" din Năvodari a fost prima biserică ridicată în orașul situat pe malul Canalului Poarta Albă - Midia. A fost înființată în anul 1975 într-o casă donată de un credincios. Cum lăcașul de cult a devenit neîncăpător, s-a impus construirea unuia nou. Demersul nu a fost ușor, autoritățile comuniste opunându-se, singurul sprijin pentru preotul Vasile Vasile fiind primarul Ion Bojgoi.

Piatra de temelie a noii construcții a fost pusă pe 14 octombrie 1988, lucrările continuând toată iarna, în primăvara anului 1989 ajungându-se cu înălțimea zidurilor la 2 metri. În tot acest timp, preotul Vasile și credincioșii, care sprijineau construirea bisericii, au fost amenințați și intimidați de securitate. Continuând lucrările de zidire a bisericii, organele de conducere locale și județene au intrat în alertă și, în toamna lui 1989, au decis demolarea construcției. Preotul Vasile Vasile a fost transferat la Cernavodă însă, demolarea nu a avut loc deoarece, credincioșii au păzit zidurile, noaptea rugându-se cu lumânări aprinse pe locul bisericii.

Preotul Vasile s-a reîntors în parohia Năvodari, după Revoluția din 1989, și a continuat lucrările, pe care le-a finalizat în anul 1992. Biserica este construită în formă de cruce, fresca fiind pictată în stil bizantin.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4012 secunde