"Sfinții Trei Ierarhi", prăznuiți la Constanța

280

Articole de la același autor

Astăzi, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica "Sfinții Trei Ierarhi" din Constanța (Str. Cpt. Dobrilă Eugeniu, zona Cireșica), cu prilejul hramului.

În zilele împăratului Alexie Comnen, secolul XI, între teologi au apărut neînțelegeri referitoare la cinstirea acordată celor Trei Sfinți Ierarhi, propunându-se diverse ierarhii. Pentru a pune capăt disputei, sfinții s-au arătat, unul câte unul, apoi toți trei arhiereului Ioan care păstorea cetatea Evhaitenilor. Atunci, sfinții i-au spus ierarhului: "Noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem și nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnați fiind de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi, unul întâi și altul al doilea, și de vei chema pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, scoală-te de poruncește celor ce se ceartă să nu se mai certe pentru noi. Serbați-ne într-o singură zi și ne prăznuiți cu bună-cuviință".

Ierarhul a făcut precum îl sfătuiseră sfinții. În stabilirea datei de prăznuire, a plecat de la ideea că în luna ianuarie sunt prăznuiți toți cei trei sfinți: Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Ioan Gură de Aur (aducerea moaștelor) pe 27 ianuarie, de aceea a ales o dată de serbare comună în luna lui Gerar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 23 Decembrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Ce e bine să facem de Crăciun
Sâmbătă, 05 Noiembrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Tradiții  și obiceiuri  de Moșii  de toamnă
Sâmbătă, 24 Decembrie 2016
Stire din Social : ASTĂZI, Ajunul Crăciunului
Pagina a fost generata in 1.0148 secunde