Sfinții Trei Ierarhi, amintiți la Constanța

1262
Sfinții Trei Ierarhi, amintiți la Constanța - 0130treiierarhi280x190-1327864646.jpg
Astăzi este o zi mare pentru credincioși. În calendarul popular și religios îi pomenim pe Sfinții noștri părinți și mari dascăli ai lumii și ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur - cei care guvernează cel mai rece anotimp din an, iarna.
În credința populară, cea care a concretizat preceptele credinței religioase și le-a adus în "bătătura casei sale", transformându-le în obiceiuri și superstiții, se spune că sfinții au fost însărcinați de Dumnezeu cu paza vitelor contra lupilor, dar sunt și apărători de boli și suferințe.
Această sărbătoare se ține de către meșterii tâmplari, spre a face progrese în lemnării și se serbează pentru ușurarea păcatelor copiilor pierduți.
Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur sunt socotiți ca fiind mari dascăli ai creștinității. Neclintita lor dragoste pentru Hristos i-a ajutat să înfrângă toate încercările ereticilor de a abate Biserica de pe drumul cel adevărat. Prăznuirea lor laolaltă în aceeași zi a fost rânduită pentru a stăvili dezbinările ivite între credincioși.

Tradiții populare de "Sfinții Trei Ierarhi"
l Nu se lucrează în această zi fiind rău de ars, de friguri și de pagubă;
l În această zi trebuie să dăm o lumânare de pomană, pentru ca întreaga viață să ne fie luminată
l Se spune că la această dată, Maica Domnului a ieșit la biserică cu pruncul Iisus, uitând că nu a împlinit încă 40 de zile de la naștere, dar s-a întors înapoi acasă, și a făcut o maramă pentru biserică, astfel a fost iertată.
l Pentru reușita familiei și a treburilor gospodărești, și în ajutorul femeilor de a fi mai harnice, se face colivă și se merge cu ea la biserică, apoi se dă de pomană.
l Pentru cei care au pierdut persoane dragi, se face un praznic în onoarea sufletelor morților.
l În această zi nu trebuie să coși, să țeși sau să împletești cu croșeta, căci te umpli de vărsat.
l Nu trebuie să dai nimic împrumut căci vei avea pagubă tot anul.

Slujbă la biserica "Trei Ierarhi", din Constanța
Se cuvine să amintim în fiecare an despre acești Sfinți care prăznuiesc asupra noastră, astfel că, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica "Sfinții Trei Ierarhi" din Constanța, în această dimineață, 30 ianuarie, începând cu ora 9.00, unde sunt așteptați să participe toți credincioșii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 30 Ianuarie 2012
Stire din Cultură-Educație : Spectacol umanitar pentru Andrada
Pagina a fost generata in 1.6681 secunde