Sfinții Cuvioși Ilarion și Ștefan, pomeniți astăzi în calendarul creștin ortodox

145
Sfinții Cuvioși Ilarion și Ștefan, pomeniți astăzi în calendarul creștin ortodox - ss-1585380658.jpg

Articole recomandate

Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou este pomenit în calendarul creștin ortodox la 28 martie, relatează Agerpres. Acesta a trăit în timpul împăraților iconoclaști Leon Isaurul (717-741) și a fiului său Constantin Copronim (741-775). Unele surse dau ca perioadă a vieții Sfântului Ilarion timpul când la conducerea Imperiului se afla un alt împărat iconoclast Leon Armeanul (813-820). A fost hirotonit preot și a fost ales egumen al Mănăstirii Pelechit, aflată aproape de Hellespont (în prezent - Strâmtoarea Dardanele).

În timpul tulburărilor iconoclaste, călugării acestei mănăstiri au fost torturați, după ce li s-au incendiat chiliile, iar 42 dintre ei, între care și Sfântul Cuvios Ilarion, au fost duși și închiși într-o baie veche la marginea Efesului. Sfântul Ilarion a murit în acea temniță, în timpul chinurilor de moarte la care au fost supuși monahii închiși, mărturisind dreapta credință.

În această zi este pomenit și Sfântul Cuvios Ștefan, făcătorul de minuni, care a fost stareț la Mănăstirea Triglia (lângă Constantinopol). În timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820), Sfântul Cuvios Ștefan a fost chemat de împărat și obligat să renunțe la dreapta credință și la cinstirea sfintelor icoane. Sfântul Ștefan s-a împotrivit și pentru aceasta a fost supus la chinuri și apoi exilat. A trecut la cele veșnice în exil. (sursa: vol. "Viețile Sfinților")

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 27 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Calendar creștin ortodox
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Calendar creștin ortodox
Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Cetățenești : Calendar creștin ortodox
Pagina a fost generata in 0.2638 secunde