Sfântul Ștefan - primul martir creștin

682
2
Sfântul Ștefan - primul martir creștin - sfantulstefan-1356562309.jpg

Articole recomandate

Creștinii ortodocși și greco-catolici îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ștefan diaconul, primul sfânt comun al celor două biserici, Catolică și Ortodoxă, după Marea Schismă. Ieri, el a fost sărbătorit de creștinii romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni.

Sfântul Apostol Ștefan, cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfă creștină pentru toți. A trăit între anii 1 și 35, el fiind unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, martor al minunilor, învățăturii și patimilor Sale. După răstignirea lui Hristos, după Învierea Sa și după pogorârea Duhului Sfânt, el a fost "unul dintre cei șapte bărbați plini de Duh Sfânt și înțelepciune" aleși de către apostoli pentru a fi diaconi ai comunității de creștini ce începuse a se contura, potrivit Noului Testament. Între cei șapte el a fost numit conducătorul, primind astfel calitatea de arhidiacon. Implicându-se public în răspândirea învățăturii lui Iisus, Sfântul Ștefan și-a atras atenția fariseilor care și-au manifestat nemulțumirea. Nu mult după ce a fost numit arhidiacon, Sfântul Ștefan a fost dus în fața Sinedriului pentru a fi judecat pentru blasfemie împotriva lui Moise și a lui Dumnezeu.

Cel care prezidase cu numai doi ani înainte judecata lui Iisus și obținuse răstignirea Lui, Caiafa, a avut același rol și la procesul Sfântului. Fiind întrebat cum răspunde la acuzele care i se aduc, Sfântul Ștefan a răspuns printr-o lungă cuvântare că Iisus este Mesia cel prezis de profeți și iudeii sunt vinovați de uciderea lui. Încheierea acesteia a provocat nemulțumiri lesne de înțeles și reacții violente. "Cum au fost părinții voștri așa sunteți și voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători și ucigași v-ați făcut voi acum. Voi care ați primit Legea întru rânduieli de la îngeri și n-ați păzit-o!" (Faptele Apostolilor VII, 51-53).

Sfântul Ștefan a fost găsit vinovat de blasfemie și condamnat la moarte prin lapidare. A fost dus în afara cetății, unde a fost ucis cu pietre, devenind primul ucis pentru că mărturisise credința în Iisus. Urmând exemplul Învățătorului său, în clipa morții el cere iertare pentru cei ce îl ucid. Conform Noului Testament și tradiției creștine, printre cei care au asistat la uciderea lui s-a aflat și Saul, cel care avea să devină nu peste mult timp Sfântul Pavel.

Pentru că exista obiceiul ca cei omorâți cu pietre să nu fie înmormântați în cavoul familiei, se crede că a fost pus în mormântul unui creștin, dar moaștele sale au fost descoperite în anul 415. Din anul 560, conform Wikipedia, osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius în cripta bisericii "San Lorenzo fuori le Mura" din Roma.

Redacția "Cuget Liber" urează tuturor celor care poartă acest nume sfânt multă sănătate și un călduros "La mulți ani!".

Comentează știrea

replicas hermes bracelets
11 mai 2014
replicas hermes bracelets

hermes handbags ben affleck Stiri Cultură-Educație : Sfântul Ștefan - primul martir creștin | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online replicas hermes bracelets http://www.athillshelties.com/hermes.html

tctqmkw
12 septembrie 2014
2Yx3pr uficjebulmdy, [url=http://wqgxfqmsndcp.com/]wqgxfqmsndcp[/url], [link=http://dvchknurckul.com/]dvchknurckul[/link], http://spihdfeobiri.com/

2Yx3pr uficjebulmdy, [url=http://wqgxfqmsndcp.com/]wqgxfqmsndcp[/url], [link=http://dvchknurckul.com/]dvchknurckul[/link], http://spihdfeobiri.com/

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9845 secunde