Sfântul Proroc Ilie aduce ploaia peste pământul însetat

585
Sfântul Proroc Ilie aduce ploaia peste pământul însetat - sfilieaduceploaiaicoanamanastire-1500394706.jpg

Articole de la același autor

Mâine, 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea "Sfântul Ilie", din apropierea localității Histria, miercuri,

19 iulie, începând cu ora 17.30, unde va sfinți o icoană a hramului, realizată de către pictorul bisericesc Dorin Curatu din Chișinău. Tot cu prilejul sărbătorii, miercuri, 19 iulie, începând cu ora 20.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica "Sfântul Ilie" din orașul Techirghiol. Totodată aici va sfinți și racla ce va adăposti câte un fragment din moaștele Sfinților Sava de la Buzău, Emilian de la Durostorum și Flavian al Cartaginei, primite în dar de la mănăstirea din Lesje, Episcopia Krusevac din cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe. În final, joi, 20 iulie, începând cu ora 8.30, va oficia Sfânta Liturghie, la biserica "Sf. Ilie" din Constanța (str. Ion Ursu, nr. 38).

v v v

Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Proroc Ilie este cunoscut datorită minunii de a aduce ploaia. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăiau regele Ahab și Izabela, soția sa, care l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau canaanenii. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul și, văzând împietrirea regelui, i-a profețit: "în acești ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie" (III Regi 17, 1). Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de către corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta, unde a înmulțit făina, uleiul și l-a înviat pe fiul gazdei.

După trei ani a mers la regele Ahab și l-a îndemnat să-i adune pe preoții idolilor Baal și Astartei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputința zeilor și atotputernicia lui Dumnezeu. Preoții lui Baal nu au putut aduce jertfă idolului lor, pe când, la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfa și jertfelnicul. La porunca lui Ilie, preoții lui Baal au fost uciși și a plouat.

Conform Scripturii, Dumnezeu i se descoperă lui Ilie pe muntele Horeb, "într-o adiere de vânt lin" (III Regi 19, 12). Înainte de sfârșitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaș pe Elisei și s-a înălțat la cer "prin vifor de foc și cu car de cai de flacără" (Ecclesiasticul 48, 9).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.904 secunde