Sfântul Andrei, sărbătorit la teatru

837
Sfântul Andrei, sărbătorit la teatru - sfapandrei-1322695168.jpg
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei, ieri a fost sfințit Agheasmatarul ridicat deasupra izvorului în care boteza Sfântul Apostol Andrei, apoi a avut loc săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierească de către un sobor de arhierei, pe esplanada amenajată în partea de miazăzi a bisericii mari a mănăstirii Peștera Sf. Ap. Andrei.

Astăzi, de la ora 19, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța, în prezența Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va avea loc premiera națională a spectacolului de operă "Sfântul Apostol Andrei, de la Betsaida la Patras prin anticul Tomis".

Evenimentul marchează un punct de răscruce în genul muzical ortodox bisericesc, așa cum, cu aproape 2000 de ani în urmă, un alt moment important era reprezentat de propovăduirea Cuvântului Evangheliei, în Scythia Minor, de către Sfântul Apostol Andrei.

Spectacolul este compus din șase tablouri, pentru soliști, cor și orchestră, beneficiind de mișcare scenică și proiecții video sugestive. Muzica îi aparține compozitorului Mugurel Scutăreanu, libretul este scris de către Cristina Tamaș, regia este semnată de actrița Doris Ciortan, dirijori fiind Valeriu Roman și Iulian Ioan Dumitru.

Opera rememorează secvențe din viața Sfântului Apostol Andrei, precum: alegerea sa ca ucenic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, trimiterea Apostolilor la propovă-duirea, activitatea sa din Dobrogea și martirajul sfântului.

Concertul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, cu sprijinul Orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", al corurilor reunite ale Arhiepiscopiei Tomisului, Corul Colegiului Național de Arte "Regina Maria", Constanța, Corul profesoarelor de religie și Corul "Ecclesia" al Primăriei Dorna Candrenilor.

Intrarea este liberă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7796 secunde