"Sf. Valentin", în varianta românească

163

Articole de la același autor

Noaptea Sânzienelor este un obicei păstrat în prezent în localitatea Mihail Kogălniceanu, iar obiectivul principal al evenimentului este formarea principiilor morale la tinerii aromâni pe baza tradițiilor.

În noaptea de 23 iunie după asfințitul soarelui, fetele și băieții se strâng la o casă de aromâni, unde se organizează Noaptea Sânzienelor. Fetele aduc de acasă făina și alte ingrediente necesare pentru prepararea plăcintelor, iar băieții aduc băutura. Petrecerea începe după apusul soarelui și fetele însoțite de băieți culeg flori cu care își împodobesc o găleată și codițele împletite. Găleata este purtată la trei fântâni de unde se ia apa, se aduce acasă și fiecare fată aruncă o bijuterie de argint în apă și își pune o dorință, găleata se așează lângă o icoană pentru a se odihni. La finalul acestui ritual, fetele, băieții și ceilalți participanți petrec toată noaptea, ocazie cu care fetele se împrietenesc cu băieții, socializează. Dimineața, înainte de răsăritul soarelui, fetele își iau bijuteria din găleată se spală pe față cu apă și aruncă coronița pe casă. Dacă acea coroniță rămâne pe casă, fata nu se mărită, iar dacă acea coroniță cade de pe casă, fata se mărită. Noaptea Sânzienelor este noaptea albă, în care nu se doarme, fetele și băieții petrecând toată noaptea.

Fundația Culturală Mușata Armână împreună cu Parohia Mihail Kogălniceanu II invită constănțenii și turiștii sosiți în vacanță pe litoral sâmbătă, 23 iunie, cu începere de la ora 17, la un eveniment cultural organizat cu ocazia "Sărbătorii Sânzienelor", promovat de Asociația Litoral - Delta Dunării.

Activitatea se va desfășura în cadrul Muzeului Gheorghe Celea din localitatea Mihail Kogălniceanu.

Agenda manifestării cuprinde, de la ora 17 "Obicei din noaptea de Sânziene la aromâni", iar de la ora 18.30 - Târg de produse tradiționale locale.

Evenimentul se continuă cu o petrecere la care vor participa ansambluri și artiști de muzică populară aromână: Ansamblul și Formația Avlia, Ansamblul Mușata Armână, artiștii de muzică populară Nelu Ianca și Cristian Ionescu. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 03 Ianuarie 2013
Stire din Social : 12 sărbători  legale în 2013
Pagina a fost generata in 0.5353 secunde