Sf Constantin şi Elena 2021. Tradiţii şi obiceiuri la români

893
Sf Constantin şi Elena 2021. Tradiţii şi obiceiuri la români - elena-1621576719.jpg

Articole recomandate

Sf Constantin şi Elena 2021 sunt sărbătoriţi, în fiecare an, pe 21 mai, ocazie cu care creştinii ortodocşi din România au mai multe tradiţii şi obiceiuri pe care le respectă. În tradiţia populară, sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena este numită şi Constandinul Puilor sau Constantin Graur.


După ce le-a fost dezlegat glasul la Vlăsie, la 11 ianuarie, iar perioada de împerechere şi de construire a cuiburilor (la Dragobete) s-a încheiat de multă vreme, păsările au deja pui pe care îi învaţă să zboare.




Ziua se serbează în special pentru apărarea recoltelor. În trecut exista obiceiul ca, pentru a preîntâmpina distrugerea strugurilor de către grauri, podgorenii să nu lucreze în această zi.


De aceea nu se muncea pământul, iar celor care lucrau în această zi li se "ardeau" bucatele pe câmp. De altfel, Constandinul Puilor nu este singura sărbătoare dedicată păsărilor cerului.


Se mai spune, de asemenea, că pentru a avea sorţi de izbândă în orice încercare este bine să împarţi cruciuliţe tuturor cunoscuţilor.


În calendarele populare, această zi era cunoscută mai degrabă sub numele de "Constantin Graur" sau "Constantinu Puilor", pentru că, din această primă zi a verii, păsările din pădure încep să-și învețe puii să zboare, după ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie (11 februarie), s-au împerecheat și și-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie).


Oamenii trebuie să țină sărbătoarea pentru ca puii din gospodărie să nu fie mâncați de ulii.


În ziua Sf Constantin și Elena este bine să nu se lucreze, pentru că holdele și strugurii să nu fie distruși, iar până in 21 mai trebuie să fie semănate porumbul, ovazul și meiul, potrivit tradiției populare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7104 secunde