Semnal de alarmă! "Nu transformați orele de dirigenție în ore de matematică!"

372
Semnal de alarmă!

Articole de la același autor

Orele de dirigenție la clasă sunt folosite, deseori, mai mult pentru rezolvarea treburilor administrative sau exerciții suplimentare la materiile principale, decât pentru a discuta problemele pe care le au elevii, la gimnaziu ori la liceu. Nebăgați în seamă, neascultați și neînțeleși, unii copii ajung să își piardă echilibrul psihic.


Într-un program extrem de aglomerat, cu materii peste materii, teme peste teme, ora de dirigenție este adesea un răgaz așteptat cu nerăbdare de elevi, dar și de diriginți! Asta dacă nu devine oră de matematică sau de română, unde "să mai lucreze ceva în plus". Experții atrag însă atenția că ora de dirigenție este mai mult decât necesară pentru a oferi copiilor ocazia de a discuta despre ceea ce îi frământă, despre tentațiile și pericolele din ziua de azi.


"În ultimele trei luni, în județul Constanța, asistăm la o serie de tragedii, în special tineri, care se sinucid, dar și accidente rutiere grave având la bază consumul de droguri motivat de depresie. Lipsa programelor de prevenție în școli, licee și chiar universități, transformarea orelor de dirigenție în ore suplimentare de matematică sau română, deficiența de personal în rândul psihologilor școlari fac ca tinerii să-și piardă echilibrul psihic", explică George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța.


Acesta consideră că instituțiile statului sunt depășite de această situație, cu toate că ne sunt prezentate statistici "îmbucurătoare" sau mari campanii de "distribuire flayere". "Evident, se încearcă să se ascundă de fapt unul dintre cele mai îngrijorătoare fenomene care pun stăpânire pe viața adolescenților și anume drogurile. Fie că aceste droguri sunt ușoare sau de mare risc, de cele mai multe ori consecințele sunt aceleași", precizează reprezentantul asociației care oferă sprijin persoanelor consumatoare de droguri.


Orele de consiliere și orientare a elevilor, obligatorii


George Drăgan subliniază faptul că una dintre problemele cu care se confruntă tinerii din ziua de azi este depresia. "Chiar dacă în perioada adolescenței este normal să apară stări emoționale de tristețe, furie, confuzie sau izolare, depresia reprezintă o stare mai gravă care trebuie identificată și tratată. Dacă aceasta s-a instalat, ea nu va trece pur și simplu de la sine. Depresia este un factor de risc major pentru consumul de substanțe. Persoanele care se confruntă cu depresia sunt mai vulnerabile la consumul de alcool sau droguri deoarece acestea oferă o evadare din realitate, o distanțare față de durerile sufletești. Din nefericire, alcoolul și drogurile nu rezolvă, ci înrăutățesc simptomele depresiei și persoana va consuma tot mai mult pentru a încerca să se simtă mai bine. Astfel, se creează un cerc vicios devastator în care depresia se adâncește, iar consumul devine din ce în ce mai frecvent tocmai pentru a masca această stare", mai spune președintele Asociației Tomis Antidrog.


De cealaltă parte, inspectorul școlar general susține că orele de dirigenție sunt obligatorii și activități de prevenire a consumului de droguri se desfășoară periodic, în colaborare cu instituții ale statului. "Orele de consiliere și orientare au o tematică specifică și ea trebuie să fie menționată și în condică. Aceasta trebuie să presupună exact abordarea din planificarea pe care o are fiecare diriginte. În plus, astfel de teme legate de consumul de droguri intră și în activitățile extrașcolare, derulate prin parteneriate și colaborări pe care le avem cu Poliția și cu Jandarmeria", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful ISJ Constanța, prof. Sorin Mihai.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9803 secunde