Semnal de alarmă: "Este o problemă gravă cu deficitul de cadre didactice calificate în școli!"

455
Semnal de alarmă:

Articole de la același autor

Astăzi, are loc prima repartizare pe posturi a candidaților care au luat note peste 7 la concursul național de ocupare a posturilor din învățământ. În cursul zilei de ieri, au fost publicate rezultatele finale ale probei scrise. 


În  urma contestațiilor, în județul Constanța, trei candidați au obținut o mărire a notei inițiale, reușind să ia peste 5. În continuare, 76 de profesori au avut note sub 5, 203 între 5 și 7 și 302 peste 7.


Conform legislației în vigoare, candidații care nu au reușit să ia minimum nota 5 nu vor avea dreptul să profeseze la catedră timp de un an, în anul școlar 2019 – 2020. Săptămâna trecută, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a anunțat că intenționează să interzică accesul la catedră și a candidaților care s-au retras în timpul probei, invocând probleme personale. La Constanța, au fost înregistrate 177 de cazuri de candidați retrași în prima oră a probei.
Măsura, menită să limiteze intrarea în învățământ a persoanelor slab pregătite, nu este văzută cu ochi buni de reprezentanții profesorilor. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a anunțat că a transmis deja către Ministerul Educației o scrisoare prin care atrage atenția asupra faptului că nu există niciun temei legal pentru a li se "interzice" ocuparea unui post didactic sau unei catedre cadrelor didactice care au susținut și promovat concursul național de ocupare a posturilor în anii anteriori, dar care, din motive medicale sau din alte motive, s-au retras în timpul probei scrise din 17 iulie. În plus, aceștia subliniază că deja în învățământul preuniversitar este un deficit foarte mare de cadre didactice calificate.


"Din analiza prevederilor legale, dar și a Metodologiei – cadru în ansamblul ei, se constată că nu există nicio prevedere privind interdicția candidaților participanți la concursul național de ocupare a posturilor didactice, catedrelor vacante sau temporar vacante care s-au retras de la proba scrisă a sesiunii 2019, de a ocupa un post sau o catedră în învățământul preuniversitat de stat, cu atât mai mult cu cât, acei candidați care au participat la concursul național în anii anteriori, au dreptul, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute în metodologie, să beneficieze de prelungirea duratei contractelor individuale de muncă, în anul școlar 2019 – 2020. Mai mult, nici în cuprinsul Legii educației naționale nr. 1/2011 nu există stipulată o asemenea prevedere", explică președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu.


Regulile nu pot fi schimbate după derularea concursului!
Acesta susține că regulile de desfășurare a concursului nu pot fi modificate după ce acesta s-a susținut. "În plus, nu trebuie uitat că, an de an, la data începerii anului școlar, nu există suficient personal didactic calificat, care să fie încadrat la toate disciplinele din planul de învățământ, deoarece învățământul nu este un domeniu de activitate atractiv. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că trebuie analizată cu mare atenție situația din sistemul de învățământ preuniversitar pentru a se identifica soluțiile optime menite să atragă resursă umană bine calificată la catedră. O asemenea măsură, de interzicere a ocupării unui post didactic de către candidatul care se retrage în timpul desfășurării probei scrise a concursului național, dacă se va dori a fi adoptată în viitor, va trebui mai întâi să fie supusă dezbaterii publice, astfel încât toți factorii implicați sau interesați de procesul educațional să aibă posibilitatea să-și exprime un punct de vedere", mai adaugă liderul de sindicat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4574 secunde