Semnal de alarmă. Abandonul școlar ar putea crește din cauza nedecontării abonamentelor pentru elevi

713
Semnal de alarmă. Abandonul școlar ar putea crește din cauza nedecontării abonamentelor pentru elevi - fotofondabandonscolar1-1563803605.jpg

Articole de la același autor

Cel puțin 40.000 de copii au început școala, dar nu au mai terminat-o, în anul școlar 2018-2019. Sunt copii simpli, majoritatea de la țară, pentru care efortul financiar al familiei de a-i susține la școală nu a mai putut fi suportat. Numărul elevilor care abandonează școala ar putea crește însă și mai mult din cauza nedecontării abonamentelor pentru transportul județean.

Organizația "Salvați Copiii" și Federația Elevilor din România atrag atenția asupra faptului că, prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului, act normativ care a eliminat transportul județean de persoane din sfera serviciilor publice, elevilor din România nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul județean, ceea ce va conduce la creșterea abandonului școlar în rândul copiilor din mediul rural, cei mai vulnerabili din punct de vedere social-economic.

"Guvernul României a adoptat, în 25 iunie 2019, Ordonanța de urgență nr. 51 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, act normativ prin care a fost eliminat transportul județean de persoane din sfera serviciilor publice, fiind reglementat astfel doar ca activitate comercială. Această decizie a fost luată fără consultarea elevilor și în lipsa unei minime evaluări cu privire la consecințele asupra participării școlare a elevilor care, pentru a ajunge la școală, sunt nevoiți să călătorească zilnic în județele lor de domiciliu ori intrajudețean", explică George Roman, reprezentantul Organizației "Salvați Copiii".

Potrivit acestuia, motivele invocate în preambulul ordonanței, irelevante din perspectiva dreptului la educație al copiilor, sunt lipsa resurselor financiare la nivelul județelor, întârzieri de punere a legislației naționale în acord cu dreptul Uniunii Europene cauzate de neîncheierea din neglijență a contractelor de servicii publice de către consiliile județene cu operatorii de transport și o nejustificată supoziție a denaturării concurenței în acest domeniu.

A fost sesizat și Avocatul Poporului

Organizația Salvați Copiii și Federația Elevilor din România consideră că OUG 51/2019 anulează dreptul la transport județean gratuit, redus ori decontat reglementat de Legea 1/2011. Abrogarea obligațiilor de serviciu prevăzute în trecut pentru transportatorii pe rute județene va face astfel imposibilă acordarea, în prezent, a compensațiilor de către consiliile județene.

"Pentru rezolvarea acestei probleme până la începerea anului școlar, am pus la dispoziția instituției Avocatul Poporului analiza noastră juridică cu privire la efectele OUG 51/2019 asupra dreptului elevilor la decontarea cheltuielilor de transport județean și i-am solicitat să facă demersurile legale necesare pentru protecția facilităților legale de transport acordate elevilor și asigurarea echitabilă a accesului la educație pentru toți copiii", mai precizează George Roman.

Abandonul școlar reprezintă diferența între numărul elevilor înscriși la începutul anului școlar și cel aflat în evidență la sfârșitul aceluiași an școlar. La nivelul anului școlar 2016 - 2017, rata abandonului școlar la nivel național în învățământul primar și gimnazial era de 1,6% (aproximativ 30.000 elevi). La nivelul anului școlar 2016-2017, învățământul primar și gimnazial înregistrează o rată a abandonului de 1,1% în urban și 2,3% în rural.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4211 secunde