Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, după amânarea concursului pentru directori: „Vor fi detașări în interesul învățământului”

5610
La jumătatea lunii februarie 2021, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța amânarea implementării noilor planuri cadru pentru liceu, alegând „răul cel mai mic”, la finalul unei dezbateri publice în urma căreia au rezultat peste 10.000 de propuneri de modificare. La mijloc, însă, aceiași problemă care a grevat prima generație care a plecat cu clasa pregătitoare: întârzieri cu licitațiile manualelor, la fel ca de-a lungul celor opt ani.

Iată că la jumătatea lunii iunie, tot la finalul unei dezbateri publice de 10 zile, același ministru vine cu cea de-a doua amânare într-o problemă cheie pentru învățământul românesc: numirea de noi directori, la finalul celor patru ani de mandat câștigați o dată cu concursul susținut în 2016.

Prima variantă lansată era ca pe 27 iulie să aibă loc proba scrisă - în august au concediu profesorii -, și atunci interviul s-ar fi desfășurat în septembrie și octombrie, urmând ca numirile să fie făcute la finele semestrului I al anului școlar 2021-2022.

Iată noua variantă lansată în conferința de presă de ieri: „Concursul va debuta pe data de 14 septembrie în condițiile în care anul școlar 2021/2022 începe pe 13 septembrie. Pe 14 septembrie demarează concursul pentru ocuparea posturilor de director în toate școlile din România. În data de 15 octombrie va fi organizată proba scrisă. Pe parcursul lunilor noiembrie, decembrie, vom avea probele de interviu la nivelul fiecărei școli. În data de 22 decembrie, mai exact în perioada 20-22 decembrie vor fi emise deciziile de numire, numire începând cu data de luni, 10 ianuarie, dată la care începe semestrul doi al anului școlar 2021/2022. Practic, întreg concursul pentru ocuparea posturilor de director se va derula pe parcursul primului semestru din anul școlar 2021-2022”, a declarat, miercuri, Sorin Cîmpeanu.

Or fi fost iar peste 10.000 de propuneri? Cert este că cea mai disputată problemă a fost aceea a ponderii interviului în ecuația numirii, și anume 60%, bașca necontestabil. Deja numirile păreau semnate în alb, în opinia multor profesori.

Din declarația de presă făcută miercuri de Sorin Cîmpeanu, ne-a atras, însă, atenția o afirmație: „Vom vedea în ce măsură se va regla aspectul numirii interimarilor”. Păi dacă ministrul își pune problema la modul acesta, e clar că nu-i treabă ușoară să împaci și partidul, și învățământul (fix în această ordine!). Altfel indecizia ar fi fost formulată drept o afirmație hotărâtă, fără temei de tăgadă.

Reamintim că în data de 5 august vor expira numirile tuturor directorilor rămași pe funcție și care și-au câștigat acest drept prin susținerea concursului din anul 2016.

Întrebat dacă are în vedere numirea/schimbarea unor directori noi după data de 5 august când expiră concursul din 2016, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a răspuns: „Cu siguranță vor fi detașări în interesul învățământului, trebuie să avem continuitate la nivel managerial. Nu putem lăsa școlile fără directori”.

Rămâne să aflăm, mai concret, cine își va păstra funcția și cine va fi înlocuit.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.5492 secunde