Secretele Mării Negre. Ce amforă este expusă la Muzeul de istorie

322

Articole de la același autor

După o idee preluată de la marile instituții europene, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a prezentat, ieri, exponatul lunii aprilie: "Amfora romană de tip sac". Altfel, publicul iubitor de istorie din Constanța, dar și turiștii străini au posibilitatea să admire una dintre piesele de mare valoare aflate în patrimoniul instituției. 


"Amfora romană de tip sac", utilizată în transportul uleiului de măsline, a fost descoperită în largul Mării Negre de către o firmă de prospecțiuni marine. Găsită la o adâncime de 100 de metri și la aproximativ 130 km de țărm, amfora din lut a fost recuperată integral. Ea este datată de la începutul secolului III-IV p.Chr. Bucăți din astfel de piese au fost descoperite și la Tulcea, ceea ce demonstrează că în acea perioadă comerțul era înfloritor în aceste ținuturi. 


Aripă dedicată perioadei comuniste 
Tot în cadrul vernisajului de ieri, directorul Muzeului de istorie, Gabriel Custurea, a anunțat că la etajul II al instituției se lucrează la aripa dedicată perioadei comuniste. Această aripă a funcționat până la revoluție, după care a fost închisă. Trei săli ale instituției vor fi reamenajate astfel încât tânăra generație, dar și străinii să afle despre cum s-a trăit în vremea dictaturii ceaușiste. Vizitatorii vor putea vedea, începând cu data de 23 august, într-o încăpere a muzeului, o celulă amenajată cu obiecte ale deținuților politici de la Jilava. Grație colaborării cu reprezentanții Asociației Foștilor Deținuți Politici, publicul va vedea o serie de obiecte și fotografii. Gabriel Custurea a mai precizat că, săptămâna viitoare, va fi inaugurat Colțul colecționarului.  Într-o zonă a muzeului, vor fi expuse obiecte pe care le au colecționarii din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6371 secunde