Se redeschide Teatrul Soveja! Ce evenimente estivale va găzdui

2612

Articole de la același autor

Teatrul de Stat Constanța, împreună cu Primăria și Consiliul Județean Constanța, dă startul, astăzi, stagiunii estivale "Best Summer Art Fest" (Be Safe), care va cuprinde o mulțime de evenimente culturale, al căror scop este să relaxeze și să descrețească frunțile spectatorilor. Acestea se vor desfășura până la data de 6 septembrie, în Parcul Arheologic de lângă Primăria Constanța și la Teatrul de Vară Soveja.

Da, ați citit bine, este vorba despre același teatru de vară pe care îl știm cu toții de ani buni și care, la acest moment, este igienizat, curățat, astfel încât să își poată primi, peste aproximativ două săptămâni, spectatorii, într-un spațiu cât mai plăcut.

Cu doar o zi înainte de debutul stagiunii estivale, organizatorii au fost prezenți la o conferință de presă, în cadrul căreia au precizat că inițiativa de a realiza un astfel de eveniment reprezintă o declarație implicită a convingerii lor că, în acest context dificil, cultura rămâne extrem de relevantă și își păstrează rolul vital pe care îl are în societate.

Partenerii stagiunii sunt Teatrul pentru Copii și Tineret "Căluțul de Mare" și Centrul Cultural Județean "Teodor T. Burada".

Astfel, timp de o lună și jumătate, vor avea loc reprezentații ale unor spectacole de teatru, lansări de carte, concerte, proiecții de filme selecționate în cadrul a diferite festivaluri internaționale, spectacole de stand-up comedy și improvizație, spectacole și ateliere pentru copii, seri dedicate minorităților naționale, spectacole de folclor. Totodată, programul "Be Safe" va cuprinde lansarea romanului istoric "Piața Independenței", al lui Cristian Cealera, dar și proiecții de filme selecționate la TIFF, cel mai important festival de film din România. La acestea se adaugă un concert Ada Milea și numeroase spectacole puse în scenă de numeroase teatre din țară.

Teatrul de Stat, cu motoarele turate la maxim

"De două zile suntem cu motoarele absolut turate și facem o igienizare completă a Teatrului de Vară Soveja. Acesta are o capacitate de 1.500 locuri, dar nu vor putea intra decât 400 de persoane pe seară, din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus.

S-a dat startul unui eveniment de mare amploare. Ne-am gândit cum să îl denumim și am găsit această joacă de cuvinte, care cumva face o paralelă, între dorința noastră de a avea un mare eveniment cultural, dar și aceea de a fi foarte precauți. Așadar, toate evenimentele se vor realiza cu respectarea foarte strictă a măsurilor de precauție, de protecție a contaminării cu Covid-19.

«Best Summer Art Fest» va avea loc, așadar, în Parcul Primăriei, iar al doilea spațiu în care vom avea evenimente culturale este Teatrul de Vară Soveja, care nu a mai fost folosit de circa 10-12 ani. Desigur, ar fi fost mult mai ușor să îl organizăm, dacă am fi avut o echipă mai consistentă, pentru că, încă, suntem o mână de oameni în teatru", a declarat directorului TSC, Erwin Șimșensohn.

Bugetul pentru acest eveniment este alocat de Consiliul Județean Constanța (CJC) și este în valoare de un milion de lei, în timp ce Primăria Constanța oferă sprijinul tehnic pentru realizarea spectacolelor.

Cu o zi înainte de debutul serilor culturale la mal de mare, președintele CJC, Horia Țuțuianu, a declarat că acesta este un eveniment extrem de important.

"Vreau să îl felicit pe Erwin Șimșensohn pentru inițiativa acestui proiect și să îi spun că a reușit să schimbe fața Teatrului de Stat din Constanța. În plus, vreau să îl felicit pe primarul Constanței, Decebal Făgădău, pentru sprijin, ocazie cu care îi înmânez o plachetă și o diplomă, pentru tot ce am realizat împreună în ultimii ani", a afirmat Țuțuianu.

La rândul său, primarul Decebal Făgădău a precizat că ne aflăm în fața unui eveniment de care, sincer, ne era dor.

"Nu îmi aduc aminte când am avut ultima stagiune estivală a teatrului nostru, într-un oraș în care, de obicei, ne plângem că ne lipsește cultura, fără să știm ce oameni deosebiți avem în toate instituțiile de cultură. Este un act de curaj și vreau să îi mulțumesc directorului teatrului că a ieșit, nu doar forțat de coronavirus, ci a ieșit forțat de o atitudine, dintre zidurile teatrului", a declarat edilul.

XXX

Pentru că, în ultima perioadă, au tot existat zvonuri că în locul grădinii de vară vor apărea blocuri, primarul a venit cu precizări.

"În reglementarea urbanistică a acestei zone este prevăzută, în acest loc, doar o grădină de vară și nimic altceva. Că există intenția ca unii investitori să construiască aici, o exista, dar de la dorință la putință, este cale lungă. Cert este că ne aflăm într-o zonă protejată, iar planul urbanistic nu prevede locuire colectivă pe această zonă, care are ca destinație organizarea de evenimente etc.", a arătat Decebal Făgădău.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2336 secunde