Se prelungește vacanța de vară? Federația Elevilor din România se împotrivește

788
Se prelungește vacanța de vară? Federația Elevilor din România se împotrivește - seprelungestevacanta1-1564605507.jpg

Articole de la același autor

Este posibil ca vacanța copiilor să fie prelungită cu încă o săptămână. Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, ieri, ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, prelungirea vacanței de vară. "Ministrul Educației va purta discuții cu reprezentanții părinților și ai profesorilor, cu privire la prelungirea vacanței cu încă o săptămână, respectiv până pe 16 septembrie. Propunerea vine din partea premierului Viorica Dăncilă", au declarat surse guvernamentale.


Ecaterina Andronescu stabilise deja, oficial, prin ordin de ministru, ca școala să înceapă pe 9 septembrie 2019.
În conformitate cu ordinul ministrului Educației Naționale privind structura anului școlar 2019-2020, cursurile anului școlar 2019-2020 ar trebui să înceapă luni, 9 septembrie și sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni. 
Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie  - 20 decembrie 2019) și semestrul al II-lea (13 ianuarie - 12 iunie 2020).


Vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel:  vacanța de iarnă (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020)
vacanța de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020) și vacanța de vară, care va începe pe 13 iunie. În plus, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar beneficiază de vacanță în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019. 


Elevii vor să meargă la școală mai devreme!
Deși ne-am fi așteptat ca ideea de a avea o săptămână în plus de vacanță să fie pe placul elevilor, aceștia au anunțat că nu sunt de acord cu începerea anului școlar mai târziu. Federația Elevilor din România a anunțat că măsura este, mai degrabă, un sacrificiu al elevilor în favoarea patronatelor din turism. "Considerăm această propunere ca fiind una absurdă și lansată cu total dezinteres față de elevii din întreaga țară. Anul acesta, examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională s-au susținut la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea de concentrare a elevilor și poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra îndeplinirii adevăratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunoștințe al elevilor în mod obiectiv. Având în vedere faptul că școala a început pe 12 septembrie în anul școlar 2018-2019, considerăm că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, ci nu amânat cu încă 4 zile, fapt ce ar putea duce la amânarea cu încă o săptămână a examenelor, astfel creând probleme mari în desfășurarea acestora și în rezultatele elevilor", este de părere Andrei Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța.


În plus, acesta își exprimă îngrijorarea că, din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii școlii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie. "Considerăm, de asemenea, că modificarea structurii anului școlar după ce aceasta a fost decisă în consultare cu actorii educaționali, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, unde Asociația Elevilor din Constanța a solicitat devansarea începerii anului școlar, ar fi o măsură ce ar arăta lipsă de loialitate în comunicarea dintre autoritate și societatea civilă. În plus, menționăm faptul că începerea școlii pe 9 septembrie a fost o măsură de compromis, solicitarea inițială fiind ca aceasta să înceapă pe 1 septembrie, la fel cum se întâmplă în multe state europene, România stând printre ultimele locuri la numărul de zile de școală, conform comisiei europene", mai spun reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5119 secunde