Se cere reluarea Festivalului Mamaia, dar nimeni nu aude! La alții se poate, la noi?

1153
Se cere reluarea Festivalului Mamaia, dar nimeni nu aude! La alții se poate, la noi? - fondfestivalmamaia1-1533659298.jpg

Articole de la același autor

Tenorul Bogdan Oancea îi invită pe constănțeni, dar și pe turiști sâmbătă, 11 august, începând cu ora 18.00, la un concert în aer liber, în parcul de la Gară. Acesta se intitulează "Eu cânt pentru renașterea Festivalului Mamaia". Poate vă întrebați de ce se numește așa. 


"Având în vedere că anul acesta festivalul național «Cerbul de Aur» este, din nou, în centrul atenției, fiind reluat după o pauză de șapte ani, pe fonduri ministeriale, consider că sunt discriminat ca și cetățean român iubitor al muzicii ușoare românești de calitate. De ce? Pentru că festivalul de mare tradiție de muzică ușoară de la Mamaia este lăsat în paragină, atât din cauza lipsei de interes a factorilor administrativi locali, respectiv Consiliul Județean Constanța, care deține drepturile de autor ale festivalului, dar și a Primăriei Constanța, care nu investește niciun leu în renovarea teatrelor de vară de la Soveja și din Mamaia, cât și a nepăsării din partea Ministerului Culturii, care susține preferențial orașul Brașov, prin alocarea de fonduri pentru festivalul «Cerbul de Aur». Trag un semnal de alarmă către autoritățile locale și naționale prin faptul că și stațiunea Mamaia merită continuitate cu acest mare festival românesc, la fel cum și orașul Brașov merită din plin reluarea festivalului lor", a spus Bogdan Oancea.


În speranța că va rezolva lucrurile, iar constănțenii vor avea parte iar de acele minunate seri de muzică ușoară și dans, renumitul tenor a făcut o petiție pe care intenționează să i-o trimită până și prim-ministrului Viorica Dăncilă, pe care o va ruga să se ocupe de acest festival important. 


În prezent, susține Bogdan Oancea, petiția a fost deja semnată de numeroase personalități ale culturii constănțene, dintre care îi amintim pe directorul Muzeului de Artă Constanta, Doina Păuleanu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, Gheorghe Ungureanu, decanul Facultății de Arte din cadrul Universității "Ovidius", Daniela Vitcu etc.


Pe această cale, el le solicită localnicilor să semneze această petiție, care are ca termen de depunere la Guvernul României data de 1 decembrie 2018. Până atunci, toată lumea, cu mic, cu mare este așteptată la concertele din luna august din parc, care vor avea loc atât sâmbătă, 11 august, dar și vineri, 24 august, de la ora 19.00. Pe afiș apar numele a patru tinere, Denisa Momanu, Mărioara Banciu, Roxana Pațanghel și Luana Tudorache. 


Precizăm că în cadrul celei de-a șasea ediții a sezonului nouă "Next Star", Roxana Pațanghel a urcat pe scenă și a cântat o piesă din folclorul românesc.


Istoria Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia este veche. Într-una din zilele lunii februarie a anului 1963, în cadrul unei dezbateri organizate la Consiliul muzicii din Comitetul de Stat pentru Cultură și Artă, s-a hotărât organizarea unui concurs și un festival de muzică ușoară în scopul de a promova muzica ușoară românească. Așa s-a ajuns la cea dintâi ediție a festivalului de la Mamaia. La început, festivalul a fost strict unul de creație. La cele mai multe ediții, piesele din concurs au fost prezentate în două variante de interpretare. Apoi, în 1976, festivalul a fost întrerupt și s-a reluat abia în 1983, cu două secțiuni, Creație și Interpretare. Din 1991 s-a introdus și secțiunea Șlagăre. Din 2006, Festivalul a revenit la două secțiuni, iar din 2011 a fost introdusă și secțiunea rock Teo Peter. Din păcate, din 2013 nu au mai fost găsite resursele financiare pentru a-l mai putea organiza. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3768 secunde