Se caută cele mai bune soluții la ISJ. "Nu vom începe școala cu elevi care să nu aibă pe nimeni la catedră!"

1188
Se caută cele mai bune soluții la ISJ.

Articole de la același autor

Cadrele didactice care au obținut note peste 7 la concursul de titularizare au întâietate la ocuparea posturilor în învățământ. Acestea au participat, ieri, la prima etapă de repartizare. Astăzi, este programată încă o ședință publică pentru titularii cu note peste 7, după care vine rândul suplinitorilor.


"Am început repartizările în forță și, în numai câteva ore, am ocupat 32 de posturi de educatori din 37 și 27 de învățători din cele 55 publicate.


În total, sunt 59 de posturi de titulari în învățământul primar și preșcolar, dintre care 31 sunt în mediul rural. Este un lucru îmbucurător faptul că sunt colegi cadre didactice care se duc și devin titulari în mediul rural, ceea ce creează premizele stabilității personalului pe mediul rural. Ne gândim că o să se diminueze fluctuația de personal pe mediul rural în momentul în care avem acolo titulari, mai ales că sunt colegi care domiciliază în localitățile în care au luat posturile. Și putem să ne gândim că vor rămâne acolo, nu vor vrea să plece. Au fost colegi care au zis că se duc la Ghindărești, că sunt de acolo. Chiar s-au dus titulari pe mediul rural, nu au mai spus că nu vor. Și faptul că sunt acolo este un avantaj pentru școlile respective, care vor avea oameni stabili", precizează inspectorul școlar general adjunct, prof. Alina Codreanu. 


Concurs județean pentru candidații care nu au promovat


Etapele de repartizare vor continua toată luna august, cu ocuparea în baza notelor fie din 2018, fie din anii anteriori, până în 2012. "Considerăm că sunt suficiente solicitări, pentru a ocupa posturile.


Ele par multe pe listă, dar trebuie să ne raportăm la construirea unor catedre. Sunt posturi care au trei - patru ore, dar nu constituie o catedră. Pentru o catedră completă trebuie să avem 18 ore. Posturile par multe, dar, în realitate, nu sunt atâtea catedre. Noi vorbim de colegi care vor ocupa catedre, adică un cadru didactic va putea să ocupe mai multe posturi de pe listă, astfel încât să își facă o catedră, pe de o parte, pe de altă parte, reglementările legale prevăd și posibilitatea de a avea peste norma de bază încă o jumătate de normă pentru cadrele didactice, ceea ce înseamnă un număr de posturi care pot să iasă de pe listă", mai explică adjunctul ISJ Constanța.


Până pe 31 august, sunt prevăzute mai multe modalități de ocupare a acestor posturi. 


"Tot în luna august, la sfârșit, avem și concursul județean. În situația în care vor rămâne posturi neocupate, organizăm și concurs județean pentru candidații care au dat concursul național și nu au luat peste 5. Ei vor putea să se înscrie la acest concurs. Subiectele vor fi realizate la nivel județean, iar recunoașterea rezultatului este valabilă numai pentru acest an, față de concursul național, care este recunoscut șase ani", adaugă prof. Alina Codreanu.


Și pensionarii sunt o soluție


În situația în care, după concurs, vor mai rămâne posturi neocupate, vor fi cooptați pensionarii care și-au exprimat dorința de a-și continua activitatea. 


"Sunt cadre didactice pensionate recent, care sunt încă în putere, de a căror experiență este nevoie și care nu refuză să se ducă în mediul rural. Avem la dispoziție, pe de o parte candidații în activitate, cei care au dat concursul, apoi concursul județean, avem și cadrele pensionate care vor veni să solicite ocuparea de posturi. Eu zic că nu vom începe școala fără cadre didactice la catedre. În plus, dacă nici așa nu vom reuși să acoperim posturile, totuși, sperăm să nu ajungem acolo, vom mai avea testarea pentru personalul fără studii corespunzătoare posturilor. Este situația chiar limită. Au fost în anii anteriori absolvenți de diverse specializări de studii superioare, unde nu sunt posturi, la limba română sau la istorie, de exemplu, care au cerut să ocupe post de învățător. Sigur, un profesor de limba română să devină învățător, din punct de vedere al studiilor este calificat, dar, din punct de vedere formal, el nu corespunde cu studiile postului și atunci el este trecut ca necalificat. Dar, dacă nu avem încotro, facem ocupări și cu aceste persoane. Nu vom începe școala cu elevi care să nu aibă pe nimeni la catedră!", mai spune inspectorul școlar general adjunct.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4787 secunde