Se apropie examenele! Simulările la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, în luna martie

504
Se apropie examenele! Simulările  la Evaluarea Națională  și la Bacalaureat, în luna martie - simulari-1517509002.jpg

Articole de la același autor

Chiar dacă școlarii intră de mâine în vacanța intersemestrială, mulți dintre ei nu vor avea prea mult timp de distracție, pentru că  se apropie examenele.

Peste numai o lună de zile, elevii de clasa a VIII-a vor susține simulările la Evaluarea Națională, iar peste cinci săptămâni, elevii de clasa a XI-a și a XII-a vor susține simularea probelor scrise la Bacalaureat. Așa că săptămâna liberă este un răgaz numai bun să înceapă să recapituleze materia sau să aprofundeze ceea ce nu au învățat bine până acum.

Ministerul Educației Naționale a stabilit calendarul simulărilor Evaluării Naționale și Bacalaureatului 2018, în luna martie. Primii care vor intra în examen sunt elevii de clasa a VIII-a, care, pe 5 martie, vor avea proba scrisă la limba și literatura română, pe 6 martie, cea la matematică, iar pe 7 martie, cea la limba maternă. Rezultatele vor fi anunțate pe 16 martie.

Simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat începe pe 19 martie, cu limba și literatura română. La aceasta vor participa atât elevii de clasa a XII-a, cât și elevii de clasa a XI-a. A doua zi, pe 20 martie, va fi tot o probă comună, la limba și literatura maternă, iar pe 21 martie, este programată proba obligatorie a profilului. Proba la alegere a profilului și specializării se va derula joi, 22 martie, și va fi susținută numai de elevii clasei a XII-a.

Rezultatele obținute vor fi comunicate elevilor în data de 30 martie.

Cât de utile sunt simulările?

În total, sunt așteptați să participe la simulări cei aproape 500.000 de elevi din clasele a VIII-a, a XI-a și a XII-a. Subiectele sunt elaborate de către specialiștii Centrului Național de Evaluare și Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe www.subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitățile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen și parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea și obiectivitatea evaluării și notării la nivel național, de către doi profesori din unitățile de învățământ în care elevii susțin simularea.

"Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile examenelor pe care le vor susține la finalul celor două cicluri de învățământ, stabilirea nivelului real de pregătire atins în această etapă, precum și optimizarea pregătirii în vederea obținerii unor rezultate satisfăcătoare la examenele propriu-zise", precizează reprezentanții Ministerului Educației.

Ulterior, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte.

Anul trecut, din cei 5.589 de elevi de clasa a VIII-a prezenți la simularea probei de limba română a Evaluării Naționale, doar 66 la sută au luat note peste 5, iar la matematică, din cei 5.571 prezenți, doar 40 la sută au reușit să "împuște" un 5. Iar în vară, la Evaluarea Națională, promovabilitatea a fost de 74 la sută.

La simularea Bacalaureatului 2017, doar 37,1 la sută din cei care s-au prezentat ar fi promovat, restul nereușind să ia note suficient de mari. Însă, în vară, procentul de promovabilitate a depășit 62 la sută.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5885 secunde