Scriitoarea Ileana Vulpescu se stinge încet. "Am văzut un om trecut jumătate dincolo"

543
Scriitoarea Ileana Vulpescu se stinge încet.

Articole de la același autor

Renumita scriitoare Ileana Vulpescu se simte tot mai rău, iar apropiații spun că aceasta și-ar trăi ultimele zile.

"M-am dus s-o văd și să vorbim de-ale noastre. Greșit. Nu am văzut-o pe Ileana. Am văzut un om trecut «jumătate dincolo»...S-a bucurat când m-a văzut. M-a recunoscut și am vorbit câteva cuvinte. I-am dus preotul, care a spovedit-o și a împărtășit-o", a declarat Luiza Iosif, prietena Ilenei Vulpescu.

În vârstă de 85 de ani, Ileana Vulpescu este o filologă, lexicografă, prozatoare, romancieră și traducătoare română de mare valoare. După o licență în Litere, la Facultatea de Filologie a Universității din București, ea a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române.

Undeva spre sfârșitul anilor ’70, ea s-a pensionat pe caz de boală. Cu toate acestea, lumea sa a fost întotdeauna reprezentată de cărți, de lumina pe care avea să o dăruiască la rându-i prin ceea ce scria. Una dintre cele mai cunoscute cărți scrise de ea este "Arta Conversației".

"Nu-mi aduc aminte decât de respectul față de profesori. Niciodată un elev nu și-ar fi permis o obrăznicie. Ortografia pe care o am astăzi am avut-o de când am ieșit de la patru clase primare. Așa de bună era învățătoarea. Mie mi-a plăcut mereu să învăț. Am tot timpul lângă mine o expoziție de dicționare și de enciclopedii. Nu sunt sigură de o dată, de o noțiune, de un cuvânt, mă duc și caut acolo. Nu este nicio rușine să nu știi, rușinea este să nu vrei să afli. Nu consider că la vârsta asta «fragedă», și fiind și redactor la două dicționare, le știu pe toate. Vreau să-mi împrospătez cunoștințele chiar dacă le am", a declarat, în urmă cu câțiva ani, Ileana Vulpescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6919 secunde