Eșecul de la bacalaureat a crescut valoarea meseriașilor

Școlile postliceale din Constanța, din nou la mare căutare

5027
Școlile postliceale din Constanța, din nou la mare căutare - scolipostliceale2-1349890270.jpg

Articole de la același autor

Dacă tot n-au reușit să intre în posesia unei diplome de bacalaureat, absolvenții de liceu din județul Constanța s-au reorientat către școlile postliceale, unde nu este necesară această hârtie pentru a accede într-o meserie căutată pe piața muncii.


Ieri, prof. Gabriela Neagu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, declara pentru "Cuget Liber" că au crescut solicitările de înscriere cu aproape 40% față de anul trecut. "Ba chiar la unele licee s-au înființat pentru prima dată specializări în cadrul școlilor postliceale. Este cazul Colegiului Tehnic «Tomis», unde a fost înființată o clasă de maiștri construcții industriale, civile și agricole și o clasă de maistru mecanic".

La Grup Școlar "Virgil Madgearu", există o clasă cu specializarea cosmetician și una asistent de gestiune în unități de cazare și alimentație publică, la Grup Școlar "Ion Bănescu" din Mangalia - două clase de maistru construcții navale, la Colegiul Tehnic Energetic - o clasă maistru electrician exploatarea și întreținerea centralelor nuclearo-electrice, la Liceul Tehnologic "Lazăr Edeleanu" din Năvodari - o clasă maistru prelucrarea țițeiului și petrochimiei, la Grup Școlar "Dimitrie Hurmuzescu" din Medgidia - o clasă tehnician electronist echipamente de automatizare, la Grup Școlar de Electrotehnică și Telecomunicații - o clasă tehnician electronist în telecomunicații, la Colegiul Tehnic "Pontica" - două clase tehnician controlul calității produselor agroalimentare.

Cum era de așteptat, în topul celor mai căutate meserii care se regăsesc mai lesne pe piața muncii se numără calificarea pe care o oferă absolvirea celor trei ani de școală postliceală la Grupul Școlar "Emil Palade" din Constanța (fost Liceu Sanitar), care școlarizează și anul acesta trei clase de elevi la specializarea asistent medical generalist.

"Aveau nevoie să înființăm o școală postliceală"

Tot printre noutățile acestui an școlar se numără și înființarea, în cadrul Centrului școlar de educație incluzivă "Albatros" din Constanța, a unei clase de școală postliceală cu specializarea tehnician nutriționist, dar și a unei grupe cu specializarea cosmetician, formată din opt elevi care provin de la învățământul special.

Ieri, prof. Nicoleta Luminița Ristea, directorul Centrului "Albatros", ne declara că a fost foarte fericită să primească aprobarea înființării acestor specializări prin care îi ajută pe elevii săi. "Dacă la început ne gândeam că nu vom putea realiza clasele, ne-am trezit că cererile au fost mai multe decât ne-am fi așteptat. Inclusiv persoane cu dizabilități din cartierul în care are sediul instituția noastră ni s-au adresat pentru înscriere. Am venit în întâmpinarea dorințelor beneficiarilor noștri direcți și indirecți prin înființarea acestor clase de școală postliceală pentru că, fiind liceu tehnologic, ne-am dat seama că o proporție relativ mică vor trece proba de bacalaureat. Mai ales că în cazul nostru vorbim de grupuri dezavantajate și suntem conștienți că nivelul nostru nu este foarte înalt ca și pregătire".

Spre deosebire de colegii lor care termină o facultate și se mândresc cu o diplomă de licență care nu se regăsește pe piața muncii, absolvenții a doi ani de școală postliceală sunt mai bine primiți de angajatorii care poate i-au primit și în practică și știu de ce sunt în stare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5414 secunde