Scoarțe românești de mare valoare la Muzeul de Artă Populară Constanța

228
Scoarțe românești de mare valoare la Muzeul de Artă Populară Constanța - scoarte2-1580676675.jpg

Articole de la același autor

La ora actuală, Muzeul de Artă Populară deține o impresionantă colecție de scoarțe extrem de valoroase, acestea provenind din toate provinciile țării. Pentru cei interesați, o parte dintre acestea pot fi admirate în expoziția de bază a instituției, iar altele se află în depozite și pot fi admirate de publicul larg în cadrul expozițiilor cu caracter temporar.


"Realizate la războiul de țesut orizontal sau vertical, din lână vopsită în culori naturale, obținute din pigmenți vegetali, scoarțele românești sunt ornamentate cu o multitudine de motive geometrice, fitomorfe (arborele vieții), zoomorfe, avimorfe, antropomorfe. Scoarțele reprezintă una dintre cele mai frumoase țesături de interior din locuința țărănească, cu funcție utilitar-decorativă. Tradiția românească a țesutului scoarțelor este înscrisă, din decembrie 2016, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO", a declarat directorul muzeului, Maria Magiru. 


Ea a adăugat că, începând cu luna februarie, sub genericul "Scoarțe românești din patrimoniul Muzeului de Artă Populară", constănțenii pot descoperi, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a instituției, dar și pe site-ul acesteia, câte o scoarță, plus o scurtă descriere a acesteia.


Prima dintre acestea provine din Moldova de Nord și este, de fapt, o țesătură pentru decorul interiorului, din lână, țesută în patru ițe.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4003 secunde