Scoarță veche de 168 de ani, la Muzeul de Artă Populară

262
Scoarță veche de 168 de ani, la Muzeul de Artă Populară - scoarta-1505405676.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Constanța deține în patrimoniul său numeroase piese de valoare. Dintre acestea, amintim impresionanta colecție de scoarțe moldovenești din secolul al XIX-lea, realizate din lână și vopsite cu culori vegetale. Printre aceste scoarțe realizate în partea de nord a Moldovei, prezente în expoziția permanentă a instituției de cultură, se află una care a fost realizată în 1849, anul fiind țesut cu lână albă în partea superioară a valorosului obiect de colecție.

Potrivit directorului muzeului, Maria Magiru, scoarța impresionează prin lungime (aproape patru metri) și atrage atenția, în primul rând, prin coloritul său verde deschis pe care se profilează două motive tradiționale frecvent întâlnite: pomul vieții și pasărea, dispuse după principiul repetivității.

"Motivul pomului vieții, puternic geometrizat, este redat în două variante contrastante din punct de vedere cromatic: brun și galben. Pe ramurile pomului apar păsări stilizate, simboluri ale sufletului, redate în culorile maron, roșu, roz și galben. Chenarul marginal al scoarței, țesut pe fond, este decorat cu un motiv fitomorf, care poate sugera atât forma unei frunze, cât și a unui arbore. Scoarța din anul 1849 este clasată în categoria Tezaur", a explicat Maria Magiru. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8106 secunde