Şcoala profesională, cu meserii la mare căutare. „Domeniul auto este în continuă creştere!”

1669
Şcoala profesională, cu meserii la mare căutare. „Domeniul auto este în continuă creştere!” - fondscoalaprofesionala22-1617216565.jpg

Articole de la același autor

Piaţa auto duce lipsă de meseriaşi, iar liceele tehnologice din judeţul Constanţa vin cu o ofertă de şcolarizare bogată, în domenii cu mare căutare în câmpul muncii. Tinerii au posibilitatea de a învăţa o meserie, de a face practică chiar la agenţii economici unde se pot angaja ulterior.

Elevii de clasa a VIII-a care se pregătesc pentru admiterea la liceu mai au câteva luni şi trebuie să decidă ce drum aleg. Învăţământul profesional oferă şansa de a se specializa de pe băncile şcolii, de a se angaja şi chiar de a-şi continua studiile mai târziu, la facultate.

Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa propune, pentru anul şcolar 2021 – 2022, atât clase de liceu, cât şi de şcoală profesională. Iar, prin parteneriatele stabilite cu agenţii economici din oraş, practica în specializare se face în atelierele companiilor. La învăţământ profesional, pentru specializarea mecanic auto sunt scoase, pentru admiterea de la vară, 120 de locuri, iar, pentru specializarea tinichigiu vopsitor auto, 24 de locuri. De asemenea, la învăţământ liceal, clasa a IX-a, sunt propuse 24 de locuri pentru tehnician electrician electronist auto şi 24 de locuri pentru tehnician transporturi.

„Calificările pentru învățământul profesional, mecanic auto și tinichigiu-vopsitor auto, au o durată a școlarizării de trei ani. Pe perioada școlarizării, elevii care nu au absențe nemotivate beneficiază de o bursă profesională de 200 lei lunar. Elevii desfășoară stagiile de pregătire practică la diferiți agenți economici parteneri, precum Avia Motors, Exclusiv NB Auto, Expocar, Cardinal Motors, Ţiriac Auto, cu care sunt încheiate convenții de pregătire practică. În programa de învățământ, pe lângă orele de specialitate pe domeniu, sunt cuprinse și ore de legislație și de conducere auto, care le dau posibilitatea obținerii permisului auto categoria B, școlarizarea fiind gratuită”, explică prof. Hariclia Popescu.

Specializări în meserii de viitor

De-a lungul lunii martie, cadrele didactice ale Liceului „Dimitrie Leonida” au derulat numeroase activităţi pentru promovarea specializărilor din cadrul unităţii de învăţământ. La rândul lor, agenţii economici spun că au mare nevoie de tineri serioşi, dornici să înveţe o meserie şi să se dezvolte. „Se simte o criză a forţei de muncă tocmai pe partea de atelier, mecanici, electricieni, tehnicieni, tinichigii şi vopsitori. Elevii de liceu pot să facă practica la noi în atelier, pe fiecare dintre departamentele noastre. Avem personal cu experienţă, maiştri care sunt dispuşi să îi înveţe şi pe tineri”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Camelia Ciciu, director de marketing al SC Exclusiv NB Auto.

Dincolo de a lucra la unul dintre cei mai mari dealeri auto din oraş, elevii se pot specializa în meserii noi. „Suntem un service autorizat, reprezentăm branduri mari din domeniul auto şi, periodic, ne specializăm angajaţii. De exemplu, în prezent, se fac specializări pe partea de maşini electrice, o noutate în domeniu. Sunt meserii de viitor şi există încurajare şi deschidere din partea noastră. Elevii trebuie să fie serioşi, pentru că se investeşte în ei. Domeniul auto este şi va fi în continuă creştere. Nevoia de oameni în atelierele service auto a existat, există şi va exista în continuare”, a mai subliniat reprezentantul agentului economic.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3221 secunde