Școala de vară „Jurilovca” i-a învățat pe constănțeni secretele caselor din rezervația Delta Dunării

298

Articole de la același autor

Luna trecută, în satul pescăresc Jurilovca, în rezervația Delta Dunării, chiar pe malurile complexului lagunar Razim-Sinoe, o mână de oameni talentați, orășeni și săteni deopotrivă, s-au adunat pentru a participa la Școala de vară „Jurilovca”, unde au învățat tehnicile tradiționale, încă folosite, de construire a caselor. Această experiență inedită nu poate trece neobservată, cu atât mai mult că organizatorii evenimentului sunt Marian și Daniela Sterea, fotografi profesioniști consacrați. Cândva elevi în cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, la clasa de Artă Fotografică, cei doi sunt pasionați de tot ceea ce înseamnă Dobrogea, interculturalitate și tradițiile locale lipovenești, iar subiectul atelierului-clacă este chiar locuința lor din Jurilovca.



Demersul lor a început în urmă cu trei ani, când cei doi soţi căutau case la țară, din dorința de a evada din municipiul Constanța și traiul la bloc, într-un mediu mai liniștit, aproape de natură și de amintirea copilăriei lor la bunici, la țară. Astfel, după vizite și căutări, au descoperit satele comunei Jurilovca, comunitatea de lipoveni și farmecul Dobrogei. Alegerea casei, după mai multe vizite a fost una firească. Doreau o casă cu poveste, o casă tradițională, iar fațada de lemn, decorată de un verde intens i-a cucerit. Din acel moment s-au extins achiziționând alte două terenuri vecine astfel încât Asociația „Lipovenesc”, pe care au înfiinţat-o, ulterior, are, acum, aproximativ 5000 mp în care să se desfășoare.



Apoi, mai târziu, în august 2020 a avut loc prima ediție a Școlii de vară „Lipovenesc” care a luat forma unei clăci de făcut blocuri de chirpici. Desfășurată pe trei zile 28-30 august, claca a presupus producerea unui număr țintă de peste 2000 de blocuri de pământ, apă și paie de la zero, în forme de lemn realizate special pentru acest eveniment. Școala de vară a continuat și în 2021 și cu alte tehnici tradiționale: zidăria de piatră lipită cu mortar de lut, acoperișuri de stuf și olane, zidărie cu blocuri de chirpici, dar și cu o parte teoretică de cercetare antropologică, arhitecturală și socială, în tipologia satului tradițional multicultural, a detaliilor și tradițiilor lui.



De această dată, în calitate de participant la atelierele organizate în cadrul evenimentului, din partea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” a participat prof. Lucia Niculescu, din cadrul clasei de Design Vestimentar, bucurându-se alături de ceilalți participanți de o experiență memorabilă. De data aceasta, în cadrul atelierelor s-au pus în aplicare următoarele: realizarea tâmplăriei noi în conformitate cu specificul local și a traforajelor specifice satului Jurilovca. Tehnica traforajului se regăsește în special la elementele de pazie, fronton și ancadramente ale ușilor și ferestrelor tradiționale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5629 secunde