Schimbări mari în Educație, votate de Parlament! Învățământul obligatoriu crește! Iată și alte modificări

2366
Schimbări mari în Educație, votate de Parlament! Învățământul obligatoriu crește! Iată și alte modificări - elevi1457540230-1552477122.jpg

Articole recomandate

Elevii ar putea fi obligați să stea mai mulți ani la școală. Grupa mare de la grădiniță și ultimii doi ani de liceu, clasa a XI-a și a XII-a devin obligatorii începând cu 2020, potrivit unor modificări la Legea Educației votate de senatori. Proiectul de lege merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.


Liceul va deveni obligatoriu 4 ani începând de la anul, astfel că elevii vor merge la școală în total 13 ani. Și asta nu este tot. Părinții vor fi obligați să-și trimită copiii la grădiniță cel puțin un an, în grupa mare. Cele două modificări la Legea Educației se regăsesc într-un proiect de modificare a Legii Educației adoptat de parlamentarii din Senat, care a fost și cameră decizională.

Cu alte cuvinte, învățământul obligatoriu din România va fi de 14 ani. Schimbările nu se opresc însă aici. Documentul mai prevede că, până în 2023, copiii de patru ani vor fi înscriși în mod obligatoriu la grădiniță. Grupa mică va fi și ea obligatorie până în anul 2030.

Este posibil, de asemenea, desființarea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, în condițiile în care învătământul obligatoriu începe la cinci ani și se încheie la terminarea liceului, în clasa a XII-a.

"Nu vor fi dificultăți de implementare pentru că în acest moment sunt circa 5.000 de școli în diferitele proiecte ale MDRAP. Sunt și la noi 380 de grădinițe. Cred că vom extinde puțin spațiile de învățământ destinate intrării în ciclul de învățământ obligatoriu și sigur și ultimii ani de liceu. Toate aceste lucruri se petrec și pe fondul reducerii dramatice a cifrei demografice. Ne confruntăm acum cu o reducere la jumătate a cifrei demografice față de acum 15 ani. Toate aceste lucruri crează premisa de a susține demersul. Până la urmă nu trebuie să reținem obligativitatea, ci suportul pe care statul îl va avea pentru aceste intrări și ieșiri din ciclul de învățământ", a declarat ministrul educației, Ecaterina Andronescu.

Până acum, învățământul obligatoriu ținea până în clasa a X-a, iar părinții trebuiau să-și trimită copiii la clasa pregătitoare, celelalte grupe de grădiniță fiind opționale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3675 secunde