Schimbări în conducerile unor şcoli. „Foştii directori, înlocuiţi în interesul învăţământului”

937
Schimbări în conducerile unor şcoli. „Foştii directori, înlocuiţi în interesul învăţământului” - fondfondsorinmihai1-1610466792.jpg

Articole de la același autor

Vineri, 8 ianuarie, unui număr de 111 directori şi directori adjuncţi de unităţi de învăţământ de stat din judeţul Constanţa le-a încetat contractul de management educaţional. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare pe post, fiind detaşaţi în interesul învăţământului, alţii au fost înlocuiţi fie din cauză că au fost depistate unele deficienţe manageriale fie pentru că au „uitat” să îşi depună dosarul pentru a-şi păstra funcţia.

Acuzat că a făcut schimbările pe criterii politice sau prin „proceduri criticabile, care lasă loc de interpretări” inspectorul şcolar general, prof. Sorin Mihai, a transmis, în cursul zilei de ieri, că toate detaşările s-au realizat „în interesul învăţământului şi în conformitate cu prevederile legale”.

În urma anunţului postat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa pe forumul instituţiei, în luna noiembrie, pentru detaşarea pe funcţiile de director şi de director adjunct ce urma să fie eliberate, cadrele didactice care îşi doreau să ocupe posturile respective au avut la dispoziţie două săptămâni pentru a transmite documentele solicitate. „Din cele 111 posturi de directori sau directori adjuncţi, numai în nouă situaţii nu a fost asigurată continuitatea managerială. În şase cazuri, motivul a fost acela că directorii nu au depus acord scris pentru detaşare în interesul învăţământului conform procedurii IŞJ şi prevederilor legale în vigoare. Iar, în trei cazuri, în urma analizei criteriilor de competenţă, de expertiză, a profilului personal şi a atribuţiilor specifice funcţiei de director sau director adjunct, s-au constatat deficienţe ale actului managerial”, a explicat prof. Sorin Mihai.

Astfel, la Şcoala Gimnazială „Gala Galaction” din Mangalia, directorul nu a depus documentele, deoarece s-a pensionat în luna decembrie 2020, iar, la Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Haşdeu”, Colegiul Economic Mangalia, Liceul teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia, Liceul Teoretic Negru Vodă şi la Palatul Copiilor – directorul adjunct, directorii nu şi-au depus deloc dosarul la IŞJ. La Şcoala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu”, pentru funcţia de director şi-au exprimat dorinţa de a candida mai multe cadre didactice, care şi-au transmis documentaţia şi, deoarece s-au constatat deficienţe manageriale, a fost detaşat alt director. Şi la Liceul „Carmen Sylva” din Eforie Sud s-au constatat deficienţe manageriale, aşa că fostul director nu a mai primit detaşare, iar, la Şcoala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”, au fost mai mulţi candidaţi pentru postul de director adjunct, iar fostului director nu i-a fost prelungit mandatul, fiind depistate deficienţe manageriale.

Răfuieli la Liceul „Nicolae Bălcescu” Medgidia

Extrem de supărat pentru că a fost schimbat din funcţie, fostul director al Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Medgidia, prof. Marius Furtună, a redactat o scrisoare pe care au semnat-o alţi 22 de profesori şi pe care a transmis-o către Ministerul Educaţiei, Senat şi preşedintele Klaus Iohannis. „În ce priveşte Liceul Teoretic «Nicolae Bălcescu» Medgidia, un singur cadru didactic a transmis documentele scanate în vederea ocupării funcţiei vacante de director. Aşadar, nici domnul Marius Furtună (director căruia i-a încetat contractul de management educaţional în data de 8 ianuarie 2021), nici alt cadru didactic din unitatea de învăţământ nu şi-au manifestat interesul şi intenţia în vederea ocupării funcţiei de director. Cadrul didactic care şi-a depus candidatura şi care a primit detaşarea în interesul învăţământului a primit în ultimii trei ani şcolari calificativul Foarte bine din partea Consiliului de Administraţie al liceului, activitatea sa nu a fost sancţionată de vreo comisie de cercetare disciplinară numită de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar. Nu este în interesul învăţământului ca activitatea liceului să fie boicotată în vreun fel şi nici să nu fie funcţional Consiliul de Administraţie, organ de conducere al unităţii de învăţământ”, a explicat prof. Sorin Mihai.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3111 secunde